Plantele care sunt atacate de păianjenul roșu comun sunt legumele (castraveți, tomate, ardei, vinete), pomi fructiferi (măr, prun, zmeur, coacăz), flori (trandafiri, leandru, etc), vița-de-vie, arbori și arbuști ornamentali.
Larvele păianjenului roșu se hrănesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor și sepalelor. Ouăle de vară sunt depuse pe frunze, iar ouăle de iarnă pe partea inferioară a ramurilor, în jurul ramificațiilor, precum și în crăpături.
Citește și: PĂDUCHELE DIN SAN JOSE
La atacuri puternice frunzele atacate se usucă și cad, producându-se o defoliere prematură a pomilor ceea ce afectează și formarea mugurilor de rod pentru anul viitor.
Identificarea păianjenului roșu comun
O plantă care este infestată de păianjeni roșii va începe să arate nesănătos și va avea un aspect prăfuit pe partea inferioară a frunzelor sale. Nu puteți distinge cu ușurință detaliile păianjenilor roșii cu ochiul liber, dar o simplă lupă poate face detaliile mai vizibile. Un păianjen roșu comun va fi complet roșu. Există și alte tipuri de acarieni păianjen , cum ar fi acarianul cu două pete, care sunt parțial roșii.Citește și: TRATAMENTE LA POMI FRUCTIFERI
În locurile în care frunza a fost atacată, veți putea observa zone punctiforme și decolorări de-a lungul nervurilor. Frunzele care au fost atacate de păianjenul roșu vor avea o culoare cenușiu-lucitoare și un aspect pergamentos, iar pe partea inferioară a frunzelor veți putea observa urme de pânză de păianjen.
Cum se controlează acarienii roșii - Păianjenul roșu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil să vedeți o infestare cu aceștia în primăvara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina păianjenii roșii este să vă asigurați că nu îi primiți în primul rând, ceea ce înseamnă sa țineți cont de lucrările de îngrijire ale plantei. De asemenea, asigurați-vă că plantele au suficientă apă.
Cum se manifestă atacul păianjenului roșu comun - simptome:
Condițiile favorabile de dezvoltare ale păianjenului roșu comun sunt temperaturile ridicate și umiditatea scăzută. Își face apariția în lunile mai-octombrie, iar atacul dur al acestuia are loc în special în verile călduroase. La începutul atacului, păianjenul roșu comun va coloniza partea inferioară a frunzei, iar în timp ce atacul se agravează, aceștia se extind pe ambele fețe ale frunzei.Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA PIERSIC
Păianjenul roșu comun, combatere
În primul rând, este esențială irigarea constantă a plantelor și menținerea unei umidități a aerului de peste 70%. Astfel se reduc semnificativ primele colonii de păianjeni din culturile de legume. Păianjenul roșu comun atacă mai degrabă plantele ușor ofilite, care sunt sub stres hidric.Citește și: CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI
Se pot aplica și diverse insecticide, cunoscute sub denumirea de acaricide. Acestea ajută la combaterea eficientă a păianjenului roșu comun din culturile agricole atacate.
Sursa: Garden Farm