Păduchele din San Jose Răspândire
Păduchele din San Jose este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai culturilor pomicole. Originar din China, acest dăunător s-a răspândit rapid în întreaga lume. Este un dăunător polifag, ce atacă peste 200 specii de arbori, arbuşti, pomi şi plante ierboase, atacă mărul, părul, piersicul, cireşul, etc. Adulţii se găsesc atât pe părţile lemnoase, precum şi pe frunzele şi fructele pomilor atacaţi, înţepând şi sugând sucul celular din ţesuturi, din care cauză ţesuturile se necrozează şi se înroşesc în jurul locurilor de fixare, formându-se pete roşii, caracteristice.Păduchele din San Jose Biologie
Dăunătorul în condiţiile ţării noastre dezvoltă două generaţii pe an, uneori poate să apară și a III-a generație. Iernează în stadiul de larvă de vârsta I sub scut, pe tulpinile şi ramurile pomilor. Larvele după depunere au culoarea portocalie şi se răspândesc pe ramuri, pe tulpini, pe frunze şi pe fructe, fiind mobile până la 24 ore. După câteva ore de migraţie larvele îşi găsesc un loc, unde se fixează, înfingându-şi rostrul în organele unde s-au localizat, de unde sug seva ţesuturilor respective. Pomii atacaţi vegetează slab, frunzele sunt etiolate, fructele rămân mici şi deformate, pătate, având valoare comercială scăzută. La un atac puternic, pomii tineri se pot usca în 2 – 3 ani, cei maturi - după 7-10 ani de viaţă. Prezenţa dăunătorului în livezi este uşor vizibilă în perioada culesului fructelor, când în zona caliceală sau a peduncului se pot observa pete roșietice-violacei, sau atunci când se efectuază tăierile.Adultul (femela) are corpul cordioform, de 0,8-1 mm lungime şi de culoare galbenă. Masculul are corpul de 0.8-0.9 mm lungime de aceeasi culoare ca si femela. Larva primara, în primele 24-48 de ore este mobila, are corpul oval, de 0,2-0,25 mm lungime, de culoare galben-portocaliu.
Păduchele din San Jose Prevenire şi Combatere
Este necesar de menţionat, că dăunătorul se răspândeşte indeosebi cu materialul săditor din pepeniere. De aceea, la înfiinţarea livezilor, se vor folosi doar puieţi neinfestaţi, procuraţi numai din pepenierile autorizate. Important este descoperirea focarelor și efectuarea oportună a tratamentelor, pentru a preveni răspândirea dăunătorului în livadă.Perioada optima pentru efectuarea primului tratament în sezon este până la dezmugurit sau fenofaza de „urechiusa de soarece”, când temperatura medie a aeruluieste depăşeşte 4°C, nu sunt precipitatii si nu bate vantul. Ulterior, pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor, se folosesc capcanele cu feromoni, care se vor instala în perioada înfloritului pomilor, cu scopul determinării termenului de zbor al masculilor, fapt ce dă posibilitate determinarea începutului eclozării larvelor migratoare din prima generaţie. Apoi, pe parcursul sezonului de vegetaţie, capcanele şi feromonul se înlocuiesc, pentru a determina dezvoltarea generţiilor ulterioare.
Tratamentele chimice în focarele de dăunare trebuie continuate şi în luna septembrie, contra larvelor mobile (care nu au reuşit să-şi formeze scutul de protecţie), ţinând cont de termenul de aşteptare până la recoltare, utilizând unul din insecticide, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova. La efectuarea tratamentelor chimice strict se va respecta tehnica securităţii munci.