PORTALTOIUL GENEVA – productivitate înaltă, calitate superioară, rezistență la boli. Viorel Orlovschi: „Vom planta încă 9 hectare cu pomi de tip „Knip-baum”, pe portaltoi Geneva”

12 dec 2022
Potrivit experților, atunci când planificăm înființarea unei plantații noi, primul și cel mai important aspect la cere trebuie să atragem atenția și pentru care nu trebuie să economisim este materialul săditor de calitate.

Anul acesta, compania agricolă Viorix-Agro SRL din raionul Briceni a încercat, în premieră pentru Moldova, material săditor obținut pe portaltoi Geneva. Și anume Geneva 41 și Geneva 11, pentru diferite soiuri de măr. Administratorul, Viorel Orlovschi, susține că rezultatele obținute sunt potrivit așteptărilor și intenționează să mărească suprafața de plantare.

Citește și: PORTALTOIUL DE MĂR GENEVA, CREAT ÎN SUA, TESTAT LA NORDUL MOLDOVEI. Soiul Fuji a demonstrat cele mai bune rezultate

Am comandat material săditor pentru primăvara 2023, pentru suprafața de 9 hectare. Recent, am fost într-o vizită la compania olandeză care produce materialul săditor, am făcut sortarea copacilor. Tot la ei am văzut și alte portaltoaie interesante și planificăm, de asemenea, să comandăm puieți.

Mergem pe alt tip de portaltoi decât majoritatea fermierilor de la noi. Am ales să procurăm material săditor produs pe portaltoi Geneva, pomi de tip „Knip-baum” de doi ani.

Noi intenționăm să plantăm după defrișare și un criteriu important a fost rezistența înaltă a pomilor la boli și dăunători în așa situații. Acești pomi sunt rezistenți la phitophora, păduchele lânos și alți dăunători care pot afecta pomii plantați imediat după defrișare. Diferențele sunt foarte mari și vizibile chiar din primul an de plantare, inclusiv la depunerile de muguri de rod.

Întrucât acest tip de pomi este greu de crescut în pepinieră, prețul lor este cu 25-30% mai mare decât cei obținuți pe portaltoi M9, dar merită investiția, a declarat, pentru AGROMEDIA, Viorel Orlovschi.Portaltoiul este extrem de important pentru longevitatea pomilor fructiferi, rezistența la dăunători și boli în special în situații de replantare, rezistența la frig, recolta înaltă și aspectul fructelor, dimensiunea pomului și a sistemului radicular al acestuia.

Sunt doar câteva pepiniere în Europa certificate pentru producerea materialului săditor pe portaltoi Geneva. Un plus foarte mare al acestora: atunci când se produc, pomii de tip „Knip-baum”  pe portaltoi de soi Geneva, unghiurile de ramificare sunt mai largi, fapt ce permite livezii să intre mai rapid pe rod. Un alt avantaj, acest tip de pomi nu necesită lucrări suplimentare cum sunt legatul și orizontalizarea ramurilor.

Totodată, este demonstrat științific că pomii obținuți pe portaltoi Geneva au fructele mai mari, cu o colorație mai intensă față de fructele aceluiași soi, obținut pe portaltoi M9.

Un mare plus al acestor pomi: ei nu fac drajoni și nu au nodozități în partea de jos a tulpinii.

De asemenea, este foarte important să avem portaltoi și altoi devirozat și de categorie biologică „Certificat”, altfel spus, cel mai înalt nivel de calitate. Acest tip de material săditor are randamentul de dezvoltare a pomilor mai înalt și cantitatea de fructe obținute este mult mai mare, iar soiul obținut are toate trăsăturile specifice.  Materialul săditor produs la noi în țară este de categoria „Obișnuit”.

Pomii de tip „Knip-baum” au capacitatea de producție de 5-7 tone la hectar chiar în primul an de plantare, dacă se respectă tehnologia. În anul doi, producția este deja de 25 de tone la hectar și ulterior, 45, apoi 60 de tone la hectar, a declarat pentru AGROMEDIA, Eugeniu Gudumac, doctor în horticultură, autor de proiecte pentru înființarea livezilor superintensive.
 
 
 
loading ...