Principalul hibrid de mur care se cultivă în Republica Moldova este Arapaho. A fost adus în țară pentru testare și cercetare, pentru folosire ca material genetic, datorită precocității maturării fructului și semințelor mai mici față de alți hibrizi. Dar, în lipsa unei varietăți mai bune, a fost multiplicat și pentru producție. Datorită precocității și semințelor drupelor mai mici față de alți hibrizi, gustului acceptabil, planta dată a obținut popularitate.
S-a dovedit, însă, că Arapaho nu este cel mai potrivit hibrid de mur pentru solurile noastre care au pH-ul mai sus de 7. Murul iubește solurile cu pH-ul mai mic, 6,5 – 7,0. De asemenea, este sensibil la condițiile climatice zonei date. Acesta iubește o umiditate relativ mai mare în perioada de creștere și maturare a fructelor, din cauza gradului de transpirație foarte mare al frunzelor. Umiditatea aerului pe timp de vară, în R. Moldova, este relativ mai scăzută datorită poziționării sale. Respectiv, în timpul verii, când plantele necesită maximum fotosinteză, frunza de Arapaho, se răsucește și nu face față necesităților. De la orele 11-00 până la 16-00, procesul de fotosinteză în plantă este blocat. La alte soiuri, de exemplu, la hibrizii mai tardivi, procesul dat duce la întârzierea sau blocarea totală a maturării fructelor. Drept rezultat, fructele au gustul amărui sau chiar se pot usca. Un alt dezavantaj: se usucă vârfurile (apexul) pe timp de secetă pe solurile mai lutoase, face gale la rădăcini și o drajonare excesivă. De asemenea, productivitatea hibridului Arapaho este mică.
Hibridul Loch Tay este unul cu coacere precoce în țara natală și cele aflate la aceeași latitudine, la noi fructele pot ajunge la maturitate chiar și în septembrie. Fructele sunt mărunte și se pretează mai mult pentru congelare sau procesare. Soiul este genetic bătrân deja. S-a climatizat în condițiile R. Moldova și fructele nu se maturizează în timp util. Aceeași situație avem și la soirile Triple Crown, Black Satin, Thornfree, Chester, etc Per general, toate soiurile ce au frunzele mai întunecate, suferă din cauza temperaturilor ridicate și a arșiței din timpul verii.
Când alegem hibridul de mur pentru a înființa o plantație comercială, trebuie să ne orientăm spre cele cu coacere timpurie, atunci când cererea pe piață este cea mai mare, susține Dumitru Trocin, horticultor, cercetător și selecționer al soiurilor de mur, si altor culturi din genul Rubus, pentru R. Moldova și alte țări. Specialistul are o experiență de peste 20 de ani de cercetare a murului și creare de soiuri noi. Ne-a vorbit despre hibrizii cultivați la noi, dezavantajele acestora, dar și despre soiurile noi, îmbunătățite.
Specialistul recomandă celor ce-și propun să înființeze plantații de mur să opteze pentru soiuri noi, create în condițiile climatice din țara noastră.
De exemplu, soiul Relevant, este testat și patentat în R. Moldova și UE. Anul acesta, a fost prezentat de către un producător autohton la Expoziția din Varșovia, unde a fost apreciat de consumatori și specialiști la justa valoare. Au spus că nu au gustat mure așa gustoase până la acel moment. Este mur timpuriu, autohton, obținut prin încrucișarea a două forme parentale, cu maturizare precoce a fructelor, gust dulce, bine echilibrat și aromă specifică miresmei de zmeură. Fructele sunt transportabile, bune pentru consum în stare proaspătă, IQF refrigerare și prelucrare industrială.
Fructificarea este mai îndelungată, începând cu patru-cinci zile mai târziu de Arapaho și terminând odată sau în spatele Triple Crown-lui, astfel acoperind toată perioada de colectare a fructelor. Perioada lungă de maturizare permite plantei de a fructifica abundent, fructele sunt mai uniforme și calitative.
Din coletul plantei rareori apar ramuri de rod ce fructifică până la primele înghețuri de toamnă. Plantele obținute prin marcotaj de vârfuri de tulpini și ramuri laterale fructifică deseori în primul an de vegetație. Lichidarea neintenționată a tulpinilor noi duce la fructificarea parțială pe tulpina veche în anul următor. Rareori pe tulpina apar frunze intermediate.
Plantele sunt viguroase, mai viguroase față de Triple Crown. Specificul plantei este de a produce ramuri laterale remontante, ce nu găsim la alte soiuri de mur. Lăstarii de rod sunt bine atașați de tulpină și nu sunt afectate de vânt puternic sau zăpadă târzie de primăvară, rezistent la îngheț, explică Dumitru Trocin.
În Europa, SUA, Rusia, mai recent India, sunt la mare căutare de către persoanele fizice murii din soiurile pitice, la ghiveci. Este o opțiune comodă și mai ușor de întreținut. Aici avem soiul Dima, adaptat condițiilor climatice zonei noastre.
În prezent, lucrăm la un mutant nou, echivalent al vestitului soi de mur Tupy. L-am testat, începem să-l multiplicăm și să îl dăm la patentare. Din murul Arapaho, la fel, a fost creat un mutant: un mur pitic și remontant, nu are nevoie de sistem de susținere, capabil la 3 roade într-un an. Fructele sunt uniforme, mărime medie, gust plăcut și semințe mici. Încă un avantaj al acestui mutant este faptul că rodește chiar din primul an de plantare, fiind înmulțit dintr-o bucățică de rădăcină. Nu necesită sistem de susținere, precum hibridul Arapaho.
De asemenea, recomandați sunt și hibrizii obținuți din încrucișarea murelor cu zmeurul: murele roșii. Găsim în R. Moldova soiul Tayberry, dar este cu ghimpi și mai puțin transportabil, mai este o varietate a acestui soi fără ghimpi și acru, la fel, nu prea îl preferă producătorii.
Noi lucrăm la crearea unor hibrizii, adaptați la noi, cu fructe dulci, transportabile și fără ghimpi. Am obținut deja mai multe varietăți, o să alegem cele mai bune pentru a le da la patentare. Dar avem și alte varietăți de muri pentru o perspectivă mai îndepărtată, susține specialistul.
Celor care vor să înființeze plantații de mur, Dumitru Trocin le sugerează să înceapă cu studiul solului, al zonei, să pregătească terenul, la condițiile acceptabile pentru plantarea murului, apoi să aleagă soiul potrivit, să facă proiectul și abia după acești pași să purceadă la înființarea plantației.