ZMEURA COPAC TARUSA: Caracteristici, plantare

14 feb 2024
Zmeura Tarusa diferă de arbuștii simpli de zmeură. Are ramuri groase și dense, ceea ce o face să arate ca un copac. Tufa este viguroasă, cu tulpini erecte, care în primul an sunt verzi ierboase, în anul următor devin lemnoase, cu vârful ușor arcuit. O trăsătură distinctivă a acestui soi de zmeură este absența spinilor, care nu numai că facilitează îngrijirea plantelor, dar face și recoltarea o plăcere. Avantajul acestui soi este faptul că nu necesită suport de susținere. Ramurile au internoduri mai multe, la distanțe mici între ele, fapt ce permite susținerea fructelor. Are frunzele mari, de un verde intens, este un arbust foarte frumos, motiv din care poate fi utilizat și ca decor.
 
Potențialul de producție este mare și foarte mare, 8-12 tone/ha. Recolta poate ajunge la patru kilograme sau mai mult dintr-un tufiș pe sezon. Aceasta este cea mai mare cifră dintre toate soiurile standard de zmeură. Fructele sunt mult mai mari decât dimensiunea medie și pot cântări până la 15 grame, au forma sfero-conică uniformă și culoare roșie sau galben-portocalie lucioasă. Pulpa are calități gustative foarte bune, este dulce și foarte aromată. Fructele sunt utilizate în stare proaspătă, dar merg bine și la procesare: uscare, congelare.
 
În ceea ce privește coacerea, soiul de zmeură Tarusa este mediu-tarziv, timpul de fructificare depinde de zona în care crește și variază de la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii august.
 
Alte avantaje ale soiului Tarusa sunt: rezistența la dăunători și boli fungice, simplitate în îngrijire, capacitatea de a rodi de 2 ori într-un singur sezon, capacitatea de a rezista la temperaturi de până la -30°C.
 

Zmeura Tarusa: Plantare

Zmeura Tarusa are nevoie de sol acid și loc ferit de curenți. Solurile potrivite sunt afanate, lutoase și nisipoase, saturate cu materie organică. Pe sol nisipos, zmeura Tarusa va fi asuprită din cauza lipsei de umiditate necesară, randamentul va scădea, iar boabele vor fi mici. Nici măcar udarea frecventă nu va îmbunătăți situația. Singura cale de ieșire este îmbunătățirea solului adăugând o cantitate suficientă de materie organică și o cantitate mică de argilă. Nisipul trebuie adăugat în solul argilos. Un indicator important este nivelul de aciditate. Zmeura nu tolerează foarte bine solurile cu un pH mai mic de 5,8. Valorile optime ale indicelui pH sunt de la 5,8 la 6,2.
 
Se plantează la distanța de 1 metru între arbuști. Iubește îngrășămintele și umiditatea. Cu tăierile adecvate, va da 2 recolte pe an. În al treilea an de la plantare, acesta oferă lăstari la o distanță de 30-70 cm de la arbustul principal, undeva la începutul lunii iunie, aceștia pot fi replantați. Puieții, înainte de plantare se scurtează până la 70 cm și se elimină frunzele. După plantare, se udă abundent. Îngrijit corespunzător, copacul de zmeură Tarusa poate rodi până la 10 ani.
 
 
loading ...