A SCOS DRONA ÎN PLANTAȚIA DE COACĂZ. Experiența unui fermier din Soroca

28 apr 2023
Tot mai mult, în agricultură sunt utilizate dronele pentru tratarea chimică a semănăturilor, culturilor tehnice și, într-un număr mai mic, a culturilor pomicole. Ploile din primăvara anului curent, întrucât au făcut mai dificil accesul cu tractoarele în câmp pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, au fost și un catalizator pentru utilizarea mai largă a dronelor.

Cât sunt ele de efective, econome și necesare pentru plantațiile de pomușoare aflăm de la Dmitrii Dodica, expert național în cultivarea pomușoarelor.



Potrivit specialistului, anul acesta, pentru prima dată în istoria sectorului de producere a pomușoarelor, s-a utilizat tratarea chimică a plantației de coacăz negru împotriva dăunătorilor cu ajutorul unei drone performante. Este vorba despre un fermier din raionul Soroca, care produce coacăz pe suprafața de 65 de hectare.

Utilizarea dronei pentru tratarea arbuștilor fructiferi are și avantaje, și dezavantaje. Printre punctele forte am putea enumera:

Consum ultra mic de apă (14-16 l/ ha); consumul mult mai mic de preparat chimic, eficacitate economică înaltă, raportat la fiecare hectar tratat (utilizarea dozei cu 30-50% mai puțin față de tratarea cu ajutorul stropitorii); perioada de tratament rapidă (2-4 ha/ oră); necesită prezența doar a unui singur operator pentru încărcarea rezervorului și operarea dronei în procesul de lucru; nu necesită depozit special amenajat pentru păstrarea tehnicii agricole, spune Dmitrii Dodica pentru AGROMEDIA.

Din spusele specialistului, efectul tratamentului chimic obținut pe câmpurile de la Soroca nu a fost chiar la nivelul așteptărilor fermierului. Motive sunt mai multe, o parte din agenții patogeni își depun ouăle pe partea dorsală a frunzelor, unde, în urma stropirii cu drona, nu pătrunde produs fitosanitar. Un alt factor mai este și vântul. Drona se recomandă a fi utilizată doar până la viteza vântului de 3m/s.

Producătorul agricol a ajuns la concluzia că pot fi utilizate tratamente cu drona atunci când nu este acces cu stropitoarea clasică. Sau când e nevoie de o stropitură rapidă, drona este varianta ideală. Dacă cu tractorul un hectar poate fi tratat în 1,5 ore, în acest timp, cu drona se prelucrează 3 hectare.

Dacă vorbim despre tratamentul de protecție împotriva acarienilor și afidelor, e mai recomandată varianta combinată: când cu drona, când cu tractorul. Iar dacă vorbim despre fertilizarea foliară este mai eficientă utilizarea dronelor, explică Dmitrii Dodica.

În mediu, prețul unei dronei este de peste 5000 de euro, cea mai ieftină variantă. Cea mai competitivă variantă raportat la cost/calitate este de 15 -20 000 de euro. Potrivit specialistului, utilizarea dronelor este mai rentabilă numai la suprafețe mari.
loading ...