CONCURSUL NAȚIONAL „VINUL MOLDOVEI”: Vor fi evaluate vinuri produse din soiuri autohtone

31 oct 2023
Concursul Național „Vinul Moldovei” revine cu cea de-a 2-a ediție. Competiția va avea loc în data de 9 și 10 noiembrie și va fi organizată de Oficiul Național al Viei şi Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA).
 
Vinul Moldovei va fi în atenția unui juriu specializat internațional, format din 30 de experți străini și locali. Cea de-a doua ediție a concursului „Vinul Moldovei” își propune să aprecieze nivelul de calitate al produselor vitivinicole din țara noastră și să includă rezultatele într-un ghid specializat, care va contribui la promovarea și poziționarea pe piața locală și internațională.
 
Desfășurarea concursului se aliniază regulilor internaționale stabilite pentru competițiile de profil de către Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). Produsele vor fi evaluate, în conformitate cu regulamentul OIV, după criteriile specifice fiecăreia dintre cele 5 categorii: vinuri albe liniștite; vinuri roșii și roze liniștite; vinuri efervescente albe, roșii și roze; băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.
 
În cadrul ediției a doua a concursului vor fi evaluate vinuri produse din soiuri autohtone precum Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră și Fetească Neagră, din soiuri noi de selecție moldovenească, precum Viorica, Legenda, Alb de Onițcani și Riton, dar și vinuri obținute prin asamblarea acestora cu cele din soiuri europene, de cupaj obținute din asamblarea soiurilor europene și băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.
 
Calitățile organoleptice ale vinurilor vor fi apreciate de jurații naționali, alături de cei internaționali, care provin din opt țări: România, Țările de Jos, Germania, Polonia, Georgia, Coreea de Sud, Cehia și Slovacia.
 
În timpul concursului care va dura 2 zile, comisiile specializate formate din câte 7 membri, dintre care 4 experți internaționali, vor evalua până la 50 de probe de vinuri pe zi și până la 30 de probe de băuturi spirtoase pe zi, iar rezultatele vor fi centralizate cu ajutorul unui sistem informațional automatizat.
 
Vinurile care se vor califica pentru Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur, adică peste 89 și, respectiv, peste 93 de puncte, vor fi incluse în Ghidul concursului, alături de o scurtă descriere, metoda de producere, dar și comentariile experților internaționali din juriu.
 
Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Vernisajului Vinului, ediția de iarnă.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...