Soiul de viță-de-vie Alb de Onițcani face parte din selecția moldovenească a anilor 60, împreună cu Floricica și Legenda. Soiuri oarecum uitate și evitate de viticultori, dar care merită toată atenția acestora. Vinul din acest soi, cu același nume: Alb de Onițcani și-a făcut intrarea pe piață în 2017, adus de vinificatorul Andrei Novak. Începutul plantării soiului Alb de Onițcani a fost o întâmplare, iar tot ce a urmat – multă muncă, studiu și dedicație. Iar rezultatul a trezit interesul multor vinificatori de la noi.
Așa s-a întâmplat că noi am reînviat într-un fel acest soi, la fel și Floricica. Dmitrii Eftenievici, agronomul nostru, ne-a îndrumat să sădim soiuri moldovenești. Și a fost cea mai bună decizie. În 2004-2006, nu-mi amintesc exact, francezii nu ne-au livrat Chardonnay și câteva hectare de pământ au rămas neplantate. Astfel, am început să căutăm soluții. În Moldova, era doar Alb de Onițcani, tata nu prea era de acord, dar Dmitrii Eftenievici l-a convins, astfel am ajuns să plantăm Alb de Onițcani. Am muncit foarte mult până am adus Alb de Onițcani la un nivel respectabil, în prezent, aceasta este cartea noastră de vizită.
Mai târziu, au început să producă vin din acest sort și alte vinării. Noi suntem mândri că am contribuit la renașterea lui, pentru că Alb de Onițcani era un soi uitat. Inițial a fost mai complicată cultivarea acestuia, dar în ultimul timp, datorită încălzirii globale, avem rezultate destul de bune, povestește Andrei Novak.
Le-a plăcut experiența producerii vinurilor din soiuri din selecții moldovenești. Au înțeles că acestea pot fi asul din mânecă atunci când își scot produsul pe piețele internaționale și planifică să-și extindă plantațiile și cu alte soiuri rare, dar ale noastre, specifice.
Planificăm să sădim și alte soiuri mai puțin cunoscute, moldovenești. Suntem în perioada de informare, lucrăm cu instituturile de cercetare și foarte curând vom veni cu surprize frumoase. Avem selecții foarte bune, dar necunoscute, care merită să fie valorificate. Iată noi în această direcție lucrăm.
Atunci când mergem să vindem vinul nostru în Europa, nu suntem întrebați de Cabernet Sauvignon francez sau australian. Suntem întrebați ce soiuri autohtone avem. Atunci noi le spunem: avem Feteasca neagră, Feteasca regală, albă și avem o selecție nouă: Alb de Onițcani, avem Floricica.
Planificăm pentru luna iulie să facem prezentarea pentru Capceac. Acesta este o mutație de la Rara neagră. La fel cum de la Pinot Noir au pornit Pinot Grigio, Pinot Blanc, Pinot Meunier. Capceac este un soi autohton, dar din păcate, încă trebuie să demonstrăm asta.
Cât nu ar fi de straniu, pe piața mondială, vinul produs din soiuri care se găsesc doar la noi este cel mai apreciat și cel mai bine vândut.
Recent, vinificatorii noștri au ieșit pe piața Marii Britanii și acolo vinurile noastre produse din soiuri europene se vând foarte puțin. Da, este un vin bun, dar ei își doresc ceva nou, inedit. Piața este una foarte mare, una din cele mai mari din Europa, acolo este tot. Dar cel mai bine se vinde ceea ce nu are nimeni, ce este doar la noi: Floricica, Alb de Onițcani, cupajul Floricica & Alb de Onițcani, Rara neagră. Acestea se vând ca pâinea caldă. Mai mult, cererea este mai mare decât oferta. Aceste vinuri sunt în ediție limitată, de la 1300, la 6500 de sticle pentru fiecare, nu mai mult, din acest motiv vindem cantități limitate. Peste o săptămână, va fi exportat următorul lot.
Vinul moldovenesc este foarte bine apreciat în toată lumea. Se vinde în 15 sau 17 țări, am ajuns în Brazilia, China, Canada, nu mai zic de toată Europa, curând vom ieși și pe piața din Vietnam, iar peste o lună jumătate – în Africa. Avem spre ce tinde. Au început să se dezvolte bine micile vinării și asta bucură. La capitolul vinuri, Moldova este pe drumul cel bun, pe arena mondială ne prezentăm cu vinuri de calitate înaltă, la preț bun, acesta este atuul nostru.
Andrei Novak este tipul de vinificator aflat mereu în căutare de ceva nou. Experimentează, caută noi amestecuri, creează noi cupaje, pentru a obține vin de calitate înaltă, dar cel mai important, inedit. Acesta, probabil, și este secretul succesului său.