ELIZAVETA BREAHNĂ: „Vinurile din strugurii 2022 sunt foarte expresive și au potențial mare pentru maturare”

27 feb 2023
În conformitate cu planul de activitate al Oficiului Național al Viei și Vinului, anual, în luna februarie, sunt organizate degustări regionale ale vinurilor din anul de recoltă precedent, pentru a aprecia calitatea acestora. La degustări participă toți vinificatorii din regiunile delimitate pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată: „Codru”, „Valul lui Traian” și „Ștefan Vodă”.

Anul acesta, degustările au fost organizate în cadrul vinăriilor „Vinuri de Comrat”, „Chateau Purcari” și „Chateau Vartely”. Au participat 54 de vinării din cele 3 regiuni IGP, cu 325 de mostre de vinuri roșii, albe și roze din strugurii 2022.Deși am avut prognoze pesimiste pentru anul 2022, degustarea ne-a demonstrat că condițiile meteo au fost favorabile pentru producerea strugurilor și, ulterior, a vinurilor de calitate. Este de menționat faptul că vinurile sunt foarte expresive, au o aromă destul de dezvoltată, gustul este bun. S-au evidențiat, în special, vinurile din regiunea delimitată „Codru”.

La un nivel foarte înalt sunt vinurile roșii din toate cele trei regiuni din recolta 2022. Acestea au un potențial foarte mare pentru maturare: culoarea foarte intensă, structura potrivită. De asemenea, s-au evidențiat și vinurile roze. Suntem mândri și felicităm atât producătorii de struguri, cât și producătorii de vin pentru aceste rezultate frumoase. De asemenea, aducem mulțumiri celor trei vnării care au găzduit degustările, a declarat pentru AGROMEDIA, Elizaveta Breahnă, director ONVV.La degustarea regională a vinurilor produse în cadrul ariei geografice delimitate pentru IGP „Codru” au participat 18 vinării din regiune cu 105 mostre de vinuri, dintre care  vinuri  albe – 56, rose – 17 și roșii – 32.

În cadrul degustării regionale a vinurilor produse în cadrul ariei geografice delimitate  IGP „Ștefan Vodă” au participat 12 vinării din regiune cu 86 mostre de vinuri, dintre care  vinuri  albe – 41, rose – 6 și roșii – 39.

Iar la degustarea regională a vinurilor produse în cadrul ariei geografice delimitate  IGP „Valul lui Traian” au participat 20 vinării din regiune cu 105 mostre de vinuri, dintre care  vinuri  albe – 40, rose – 11 și roșii – 54.

Vinurile au fost degustate de către reprezentanți ai vinăriilor, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Laboratorului central de testare a băuturilor alcoolice, nealcoolice și produse prin conservare și reprezentanți ai ANSA.Calitatea vinurilor a fost apreciată de către comisii speciale, create din degustatori autorizați. Degustarea a avut loc în baza unui soft, unde fiecare vin a fost punctat în baza mai multor citerii.

Potrivit directrului ONVV, în 2022 au fost recoltate 280 de mii de tone de struguri, iar în 2021 - 255 de mii de tone.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...