CERINȚE PRIVIND DEPOZITAREA CORECTĂ A MIERII DE ALBINE

03 jan 2024
În acest material, vă prezentăm operațiuni efectuate asupra mierii pentru o depozitare îndelungată corectă. Astfel, vă asigurați că păstrați calitățile gustative și proprietățile curative ale mierii.
 
1. Dezumidifcarea mierii
  • Dacă acest lucru nu a fost deja făcut, se va verifica umiditatea mierii cu un refractometru.
  • Dezumidificarea mierii din magazine în funcție de umiditate se va face în camere calde (max. 45°C) prevăzute cu aparate de dezumidificare și de circulație a aerului.
  • La nevoie, corpurile cu fagurii recoltați se vor lăsa pentru scăderea umidității chiar și câteva zile până la atingerea maximului admis (20%).
 
2. Descăpăcire şi extracție
  • Se verifică absența fermentației, a mirosului sau a vreunei culori anormale a mierii. Orice miere suspectă (procese de fermentație, miros anormal) trebuie să fie eliminată înainte sau în cursul descăpăcirii sau extracției, fără a fi amestecată cu sursele bune.
  • În funcție de originea problemei, mierea va fi redată albinelor, de preferință după o încălzire la temperatura > 75°C timp de 3 – 4 minute, sau distrusă în cazul în care prezintă pericol pentru albine.
 
Căpăceala
După recoltare, căpăceala rezultată în urma descăpăcirii va fi depozitată în vase închise. Aceasta va fi tratată cât mai rapid posibil (centrifugare, scurgere și recuperarea mierii, retopirea cerii).
 
3. Filtrare (Prefiltrare)
  • Starea filtrelor va fi verificată înainte de orice întrebuințare.
  • Filtrarea (prefiltrarea) mierii este obligatorie. Ideal este ca mierea să fie filtrată în mai multe etape prin: filtre grosiere, medii și fine. Filtrul cel mai fin trebuie să aibă dimensiunile ochiurilor cuprinse intre 0,5 şi 0,2 mm (cu excepția mierii de iarbă neagră).
  • Filtrarea trebuie să împiedice trecerea în miere a particulelor vizibile.
  • Trebuie să fie monitorizate continuu starea de umplere a filtrelor și a recipientelor pentru a evita supra-umplerea.
 
4. Maturarea și spumuirea mierii
  • După filtrare, mierea trebuie lăsată să se matureze (decanteze) ținând cont de volumul recipientului precum și de temperatura camerei (este necesară o temperatură de peste 20° C pentru ca mierea să fie cât mai lichidă și astfel maturarea să se facă cât mai bine).
  • Se vor elimina cu atenție spuma și particulele care urcă la suprafață (ceară, alte resturi de albine) având grijă să nu introduceți spuma în miere.
 
5. Condiționarea mierii
  • După filtrare și maturare, toate containerele trebuie să fie acoperite și trebuie evitată orice incluziune de elemente străine, impurități etc.
  • Se va evita prezența insectelor.
 
Bibliografie: GHIDUL DE BUNE PRACTICI PENTRU APICULTURĂ
loading ...