Pe canalul său de youtube, acolo unde este prezent cu video direct de la stupină și informație utilă pentru apicultori, Petru Sacara vine cu sfaturi despre cele mai importante lucrări care nu trebuie evitate în această perioadă.
Am avut aproximativ o săptămână în care albina nu a zburat, din cauza temperaturilor scăzute, respectiv, nici cules nu a fost. Dar, am avut parte de ploi foarte bune. Ele vor face ca salcâmul să înflorească puțin mai târziu și asta e foarte bine pentru noi, spune apicultorul.
Ce lucrări se fac în stup? Lărgirea cuibului și hrana albinelor
Până acum, am pus fagurii de trântori unde am avut nevoie la familiile de tată. Unde am pus mai devreme, trântorii deja sunt căpăciți. Avem o parte de familii pe care le-am închegat în 10 rame. Pentru acestea, este important ca prima și ultima ramă să fie cu miere.Săptămâna trecută, am lărgit cuiburile. Avem câte 4-5 rame de puiet bun. Sigur, dacă era timpul mai cald, jumătate din regine ar fi fost deja după diafragme, pe ramele care sunt în afara cuibului. Am utilizat rame pline cu sirop, este foarte important ca în această perioadă albinele să aibă hrană lichidă. Nu am pus încă faguri, pentru că este frig, vom reuși pe parcursul verii.
Tot în această perioadă, adăugăm turtele, alegem familiile care vor fi crescătoare. Hrana este foarte importantă, când nu este suficientă proteină, niciodată nu vom avea trântori mulți.