LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ. Turta proteică, rame cu sirop, lărgirea cuibului

10 apr 2023
Aprilie este considerată prima lună de primăvară în adevăratul sens al cuvântului, iar obiectivul principal al apicultorului în această perioadă este pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea primelor culesuri (rapiţă si salcâm) în paralel cu efectuarea lucrărilor necesare pentru a evita roirea naturală în lunile care urmează.

Pe canalul său de youtube, acolo unde este prezent cu video direct de la stupină și informație utilă pentru apicultori, Petru Sacara vine cu sfaturi despre cele mai importante lucrări care nu trebuie evitate în această perioadă.

Am avut aproximativ o săptămână în care albina nu a zburat, din cauza temperaturilor scăzute, respectiv, nici cules nu a fost. Dar, am avut parte de ploi foarte bune. Ele vor face ca salcâmul să înflorească puțin mai târziu și asta e foarte bine pentru noi, spune apicultorul.

Ce lucrări se fac în stup? Lărgirea cuibului și hrana albinelor

Până acum, am pus fagurii de trântori unde am avut nevoie la familiile de tată. Unde am pus mai devreme, trântorii deja sunt căpăciți. Avem o parte de familii pe care le-am închegat în 10 rame. Pentru acestea, este important ca prima și ultima ramă să fie cu miere.

Săptămâna trecută, am lărgit cuiburile. Avem câte 4-5 rame de puiet bun. Sigur, dacă era timpul mai cald, jumătate din regine ar fi fost deja după diafragme, pe ramele care sunt în afara cuibului. Am utilizat rame pline cu sirop, este foarte important ca în această perioadă albinele să aibă hrană lichidă. Nu am pus încă faguri, pentru că este frig, vom reuși pe parcursul verii.

Tot în această perioadă, adăugăm turtele, alegem familiile care vor fi crescătoare. Hrana este foarte importantă, când nu este suficientă proteină, niciodată nu vom avea trântori mulți.

Sfat! Dați-le albinelor hrană din belșug!

Cum le-am hrănit noi? Între 20-24 martie am pus hrană, apoi, pe 30-31 iarăși le-am dat hrană și în data de 6 aprilie, din nou le-am administrat hrană. Aproximativ peste 10 zile, la familiile pe 10 rame vom interveni cu hrănitoare. Unde va fi spațiu, vom lucra cu rame cu sirop, povestește apicultorul.

Care turtă este cea mai bună?

Cum testăm dacă turta este bună? Dacă în locurile unde turta este deja mâncată este 99% albină sură, să știți că este turtă bună. Teoria, dar și practica demonstrează că cea mai mare cantitate de proteină o consumă albina tânără, nou ecluzionată, explică Petru Sacara.
loading ...