FURTIȘAGUL ALBINELOR: CE MĂSURI PUTEM LUA PENTRU A-L ÎMPIEDICA?

26 apr 2023
Uneori, coloniile puternice de albine iau drept țintă familiile mici și slăbite. În măsura în care în câmp există suficiente resurse melifere nu vom vedea (sau există cele mai mici șanse) să vedem acest fenomen – de furtișag.

Furtișagul apare când nectarul din flori este epuizat. Atunci albinele fură unele de la altele. Oricine privește cu atenție zborul unei albine hoațe își poate da seama că nu este normal. Într-adevăr, de unde albinele culegătoare care pleacă la câmp își iau zborul dintr-o dată, avântându-se înainte și în sus, deoarece au gușa goală. De asemenea și poziția picioarelor este alta decât cea normală.

În cazul în care colonia atacată are populație multă, atacul este respins, mai ales dacă și apicultorul intervine cu unele măsuri. Dacă se prind unele din cele ce ies grăbite și le strângem între degete, albinele hoațe scot în gușă o picătura de miere. E dovada cea mai sigură a hoțului, iar stuparul trebuie să ia imediat măsuri.

MARE ATENȚIE! Furtișagurile se pot petrece cu ușurință și atunci când apicultorul folosește substanțe puternic mirositoare care anihilează mirul caracteristic fiecărui stup. Astfel, albinele hoațe pot profita de situație.

Ce măsuri putem lua împotriva furtișagului?

Furtișagul albinelor poate fi combătut cu o serie de metode:
  • O bucată de tifon ce acoperă bine partea din față și părțile laterale ale stupului, prinsă sub copac, lăsând spatele neacoperit și urdinișul deschis, este o măsură bună. Se va lăsa acest tifon până seara, când va fi răsfrânt din urdiniș pentru câteva minute astfel încât albinele hoațe să plece.
  • O altă metodă presupune așezarea peste cuibul stupului hoțit a unui geam, după ce i s-a ridicat capacul și podișorul, lăsând urdinișul ceva mai mic. Albinele hoațe intrate, trag sus, la lumina geamului, fără a mai încerca urdinișul. Acolo vor fi prinse de albinele gazdă ori vor renunța să mai încerce a doua oară.
  • De asemenea, dacă furtișagul este provocat de hrănire, putem apela la următoarea soluție: hrănirea se va face târziu, spre seară, când în prisacă a încetat activitatea albinelor. Hrănitoarele pe care le folosim trebuie să stea în sus și deasupra ramelor.
În cazul în care măsurile prezentate nu sunt eficiente se poate apela și la capcanele pentru roi.

Bibliografie: ABC APICOL. Constantin I. Hristea și L. S. Pădurean.

Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...