DE CE SĂ INCLUDEM ADITIVII NUTRIȚIONALI ÎN ALIMENTAȚIA ALBINELOR?

04 apr 2023
Cu privire la necesarul de vitamine al albinelor melifere, cercetări științifice în domeniu au pus în evidență faptul că acestea sunt indispensabile încă din stadiul larvar; un rol esențial îl au cele din complexul B.

Pe lângă sursele de natură energetică și proteică, un rol important în alimentația albinelor melifere îl au și cele de natură minerală, prezente în nectar, mană, miere, polen, păstură și apă.

Cum administrăm albinelor sarea de bucătărie?

În condițiile în care din siropul de zahăr, utilizat în mod frecvent în hrănirile de stimulare a familiilor de albine, lipsesc aproximativ 17 microelemente din totalul de 30 pe care le conține mierea polifloră, adăugarea de minerale este absolut obligatorie.

Cea mai utilizată sursă de minerale în hrănirea albinelor este sarea de bucătărie (NaCl). Legat de acest aspect, în ,,L’apiculture du week-end”, Weiss, citat de Volcinski (1991) preciza că:

În afară de zahăr, nu cunoaștem până în prezent decăt un singur produs capabil să facă apa mai atrăgătoare pentru albine: sarea de bucătărie. La o concentrație de 0,3% care se obține adăugând 3 g de sare la un litru de apă, sau o lingură de sare la 10 l de apă.

Cobaltul este unul dintre mineralele care stimulează creşterea numărului de ouă depuse de matcă. Fosforul este necesar în dezvoltarea şi recuperarea rapidă fiziologică a indivizilor din familiile de albine (larve care se dezvoltă rapid).

În hrănirea intensivă a puietului, nevoile de fosfor sunt mai mari.

Ionii de sodiu şi clorură sunt necesari pentru menţinerea presiunii osmotice în organismul albinei şi a ţesuturilor, susţinând astfel funcţiile vitale.

Aminoacizi de sinteză (aminoacizii cristalini), ca şi componente ale tuturor proteinelor naturale (vegetale şi animale), sunt strict necesari organismului animal pentru sinteza proteinelor proprii.

Legat de alimentaţia albinelor, proteinele sunt necesare ca sursă de aminoacizi ce se utilizează în procesele biochimice ale organismului albinei. Numeroase studii arată faptul că cerinţele albinelor în proteine depind de vârstă:
  • pentru larve sunt necesare 40 de mg pe zi,
  • iar pentru albinele lucrătoare 0,68 mg pe zi.
Totodată, albinele tinere au nevoie de mai mulţi aminoacizi esenţiali, comparativ cu albinele mature, care au nevoie de aminoacizi preponderent pentru menţinerea funcţiilor somatice (producerea enzimelor, regenerarea ţesuturilor, formarea imunităţii) sau pentru reproducere .

Albinele au nevoie de 10 aminoacizi esenţiali şi anume valina, leucina, izoleucina,arginina, fenilalanina, treonina, metionina, lizina,triptofanul, histidina.

Principalele surse de aminoacizi şi proteine pentru albine sunt polenul şi păstura. Păstura este asigurată de către albine prin depozitarea polenului în celulele fagurelui şi amestecarea cu nectar, fermenţi şi miere. Totuşi, polenul cules din diferite surse florale are valori nutriţionale pentru albine variabile.

A fost evidenţiat faptul că procentul proteinelor și aminoacizilor în polen depinde de specia plantei şi poate varia între 3,8 şi 40,8 %, media fiind de 25 %. Totodată, amestecurile de polen polifloral dezvoltă unele funcţii imune şi conferă protecţie antiseptică la albine.

De proteine și aminoacizi depinde cantitatea de miere produsă

Cantităţile de proteine și aminoacizi din hrană sunt absolut esenţiale pentru dezvoltarea glandei hipofarengiene şi respectiv pentru secreţia enzimelor, de care la rândul său depinde cantitatea de nectar recoltat. Unele studii au stabilit o corelaţie directă între activitatea glandelor secretoare (activitatea enzimelor), capacitatea de a prelucra nectarul în interiorul cuibului şi producţia de miere.

În cazul în care nu este polen în natură, hrănirile proteice primăvara timpuriu sunt deosebit de importante. Foarte important este ca la substituirea polenului cu alte furaje bogate în proteină (înlocuitori de polen), se recomandă a se ţine cont de valoarea nutritivă a acestora ce derivă din spectrul de aminoacizi prezenţi, precum şi din cantitatea acestora, în special a aminoacizilor esenţiali.

Zerul - supliment proteic pentru albine

În unele cercetări privind hrănirea albinelor au fost studiate particularităţile biochimice ale zerului în calitate de supliment proteic şi respectiv o sursă bogată în aminoacizi esenţiali pentru hrănirile albinelor primăvara timpuriu; în final s-a dovedit avantajul acestui produs comparativ cu polenul sau alte furaje proteice.

Conţinutul şi raportul aminoacizilor esenţiali stau la baza stabilirii reţetelor suplimentelor proteice, care se administrează tot mai des în hrănirile din practica apicolă pentru a suplini deficitul de aminoacizi, în cazul lipsei sau insuficienţei polenului din arealul de cules.

Bibliografie: CONTRIBUȚII LA STUDIUL HRĂNIRII SUPLIMENTARE A FAMILIILOR DE ALBINE ȘI INFLUENȚA ASUPRA EXPLOATAȚIEI APICOLE. Dan-Iulian EȘANU

loading ...