Câteodată florile au o poziție mai degrabă orizontală, astfel încât albina poate veni și aseza pe ea, fiindu-i mult mai ușor să extragă nectarul.
Nectarul la Iarba șarpelui este unul bogat, însă, pe măsură ce planta devine albăstrie, este semnalul ca ea a devenit matură, prin urmare nu mai produce nectar.
Iarba șarpelui: Producția de nectar
Observațiile au arătat că, în condiții optime, un hectar de iarba șarpelui poate asigura un spor zilnic de 6-8 kg miere de familie.În funcție de condițiile meteo, o floare Iarba șarpelui poate da o cantitate de nectar cuprinsă în intervalul 0,3-9 mg nectar. Media producției de nectar în tot timpul sezonului se schimbă în raport de timp și de perioada de vegetație. În condiții optime, floarea poate da 4,6 mg nectar, însă dacă este o perioadă secetoasă cantitatea de nectar scade la 2 mg.
Dacă discutăm despre proprietățile nectarului acestei plante putem menționa că este limpede, fără miros și incolor. Are de asemenea o concentrație a zahărului de 0,4 mg în medie.
În privința producției de miere la hectar, aceasta este, în medie, între 400 și 700 kg.
Valori optime ale producției sunt date atunci când plouă, iar ulterior sunt zile frumoase, cu nopți calde.
Perioada de înflorire la iarba șarpelui este de circa două luni, începând în prima parte a lunii iunie, până la început de septembrie.
Iarba șarpelui: Cum se cultivă
Crește pretutindeni unde e loc pentru vegetaţie sălbatică, de la terenurile părăsite din sate și până în pârloage sau pe marginea drumurilor. Face parte din familia boraginaceelor. Crește de obicei pe pășuni, pe marginea drumurilor în asociație cu alţi buruieni, în zonele de paragină și pe terenuri stâncoase, preferând zonele moderat uscate. Este o plantă bienală. Din rădăcină se dezvoltă de obicei mai multe tulpini drepte, pe care apar florile mai ales în cursul celui de-al doilea an.Iarba șarpelui: proprietăți curative
Pentru uz medicinal se recoltează vârfurile tinere, cu tot cu flori și frunze. Se prepară o infuzie. Se culege vârful tulpinii, de cel mult 40 de cm, la începutul înfloririi plantei. După uscare, din patru kilograme de plante proaspete se obţine aproximativ un kilogram de plante uscate.
Pe lângă alantoină, o substanță frecvent întâlnită la membrii familiei Boraginaceae, planta conține alcaloizi, compuși de pirolizidină și taninuri. În medicina populară, decoctul din iarba șarpelui se folosește pentru tratarea diareei și enteritei. Efectele antibacteriene au fost deja dovedite prin mai multe experimente. Alcaloizii au posibile efecte hepatotoxice, de aceea planta se folosește numai sub forma unor extracte apoase. Alcaloizii ca pirolizidina nu sunt solubile în apă, dar sunt solubile în alcool. Se folosește și ca ingredient în amestecurile de ceaiuri.
Sursa: cultivaprofitabil.ro