LUCRĂRI DE EFECTUAT ÎN STUP PE TIMP DE CANICULĂ

04 jul 2023
Un fenomen important observat în orice stupina în zilele toride, cu temperaturi de peste 30 de grade, este prezența albinelor la toate sursele de apă și alcătuirea bărbilor la urdinișuri, dupa încheierea activității, spre seară.
 
Aceasta pentru că stupii sunt înaintea culesului de floarea-soarelui, la un grad maxim de dezvoltare. În cadrul familiei de albine există toate fazele de puiet: ouă, larvar, căpăcit, cu membrii în toate etapele vieții: doici, albine lucrătoare, de asemenea trântori, mătci împerecheate, mătci neîmperecheate, există fenomenul de roire. Deci, familiile sunt în această perioadă, pana la „Sfântul Ilie”, la putere maximă!

În aceste condiții, consumul de hrană al familiilor de albine și nevoia de apă sunt, de asemenea, extrem de mari. Cele mai mari din întreg sezonul.
 
Ce trebuie să facem pentru a le oferi albinelor tot ce au nevoie și a le menține puterea?
  1. Introducerea fagurilor artificiali la crescut, cel mai important lucru, cap de listă - de câte ori culesul permite, cu ocazia fiecărei creșteri de cântar. În fagurii noi, paraziții Varroa și fluturii de găselniță, molia cerii, nu au hrană și nici adăpost, nu se dezvoltă mucegaiuri, albinele se nasc mari și sănatoase, mierea recoltată este de calitate maximă. Dar în primul rând, prevenim bolile, paraziții și avem albine cât mai mari și sănătoase.
  2. Asigurarea apei, în apropierea stupilor, în tot felul de surse: vase cu apă pe care să plutească bucăți de polistiren sau scândurele, cauciucuri tăiate cu paie și apă, butoaie cu robinet din care să picure apă în zig-zag pe o scândură scrijelită, în plan înclinat, vase speciale pentru asigurarea apei în stupină, adăpătoare de stupină, cumpărate din magazinele de profil. Albinele au nevoie de apă pentru prepararea hranei puietului precum și pentru asigurarea temperaturii în stup.
  3. Asigurarea proteinei, pe care singure albinele o cer. Ideal ar fi ca natura să ofere culesuri bogate de polen, dar, uneori, putem observa cum în plin sezon, în mijlocul verii, albinele caută resturi de turte proteice rămase prin stupină din primăvară. Apoi, observăm că grăuncioarele de polen cu care ele vin la urdiniș din natură nu sunt chiar atât de mari. Umblând în stup, observăam că ramele centrale sunt albe de larvă, care așteaptă hrana, nimic altceva decât proteică. Apicultorul trebuie să observe și să acorde atenție acestor aspecte, indiferent de perioada din sezon, care poate fi înșelătoare.
  4. Efectuarea de tratamente antivarroa, urmărind ca acestea să fie aplicate în golurile dintre culesuri. Este știut faptul că la finalul sezonului, în general după culesul sau chiar în timpul culesului de floarea-soarelui, familiile de albine se depopulează iar infestarea cu Varroa este cu atât mai evidentă. Iată de ce trebuie luate măsuri din timp, pentru a preveni această situație. Pot fi aplicate tratamente în zilele mai răcoroase, pentru a sigura o evaporare lentă în mediul stupului, cu efect și asupra păduchilor de pe puietul căpăcit.
  5. Deschiderea urdinișelor acolo unde stupii fac barbă. Blocul de urdiniș este bine să fie mobil, chiar detașabil! Să se poată rabata sau chiar îndepărta, asigurând astfel cea mai mare deschizătură a stupului, pe toată lățimea, în cazul familiilor foarte puternice. Ajută atât la cules cât și la ventilarea stupului, previne și roitul (în oarecare măsură).
  6. Curățarea fundurilor și schimbarea stupilor vechi cu unii noi, acolo unde este cazul. Este un moment oportun în care putem reînnoi inventarul apicol, familiile de albine fiind suficient de puternice și acomodându-se foarte repede în noua casă, unde vor avea condiții foarte bune de dezvoltare în continuare și de iernare ulterioară.
  7. Prevenirea furtișagului, în special în cazul stupilor cu mătci neîmperecheate și a nucleilor, care sunt cei mai expuși, prin atenția specială acordată extracției mierii, topirii cerii și oricăror surse de furtișag lăsate la îndemâna albinelor în cadrul stupinei (rame cu miere lăsate pe afară, faguri vechi, bidoane cu sirop sau vase cu miere care nu sunt etanse).
  8. Instalarea capcanelor pentru viespi. Poate că pare o măsură prea timpurie, dar nu este deloc așa, este mai bine să prevenim, viespile pot face ravagii în stupină. Este suficient să instalăm câteva sticle cu apă, miere și oțet în stupină, eventual bidoane de plastic în care se practică găuri în lateral sau sticle tăiate cu gura întoarsă în jos ca o pâlnie, și să urmărim efectele.
Sursa: Apinatura.ro
loading ...