ALIMENTAŢIA MIEILOR ÎN PERIOADA DE ALĂPTARE. Înțărcarea

22 jan 2024
În primele 3-4 săptămâni de viaţă, principala sursă de hrană a mieilor o constituie laptele matern. Ritmul de creştere al mieilor este influenţat de producţia de lapte a oii şi de calitatea nutreţurilor folosite în alimentaţia suplimentară a mieilor de la vârsta de 10-14 zile.
 
Cantitatea de lapte consumat este de circa 0,5-0,6 l/ zi în prima săptămână, după care creşte treptat, ajungând la 0,8-1,5 l/ zi în săptămâna a 5-a, a 6-a, după care scade treptat până la înţărcare. Consumul de lapte pentru 1 kg spor este 5-6 litri. Rumenul la miel se dezvoltǎ treptat pe intervalul 3-8 săptămâni. În acest scop, de la vârsta de 2 săptămâni mieii sunt obişnuiţi treptat cu suplimente de nutreţuri concentrate şi fân.

Citiți și: CE TREBUIE SĂ FACEM CA SĂ AVEM MIEI GREI? Variante tehnologice, sfaturi pentru oieri

Suplimentul de concentrate trebuie să aibă minim 15% proteină, o palatabilitate ridicată şi să fie proaspăt. Suplimentele de concentrate şi fânurile se administrează în spaţii separate la care au acces numai mieii.
 
Nutreţurile concentrate se administrează sub formă de amestecuri (uruieli de cereale, tărâţe de grâu, şroturi de soia şi de floarea-soarelui, uruială de mazăre). Se recomandă ca o parte din proteine să fie de origine animală (lapte praf, zer praf, făină de peşte etc). Alături de concentrate şi fân de calitate, începând cu vârsta de 3-4 săptămâni, în alimentaţia suplimentară a mieilor se folosesc şi suculente: morcovi, sfeclă furajeră, nutreţuri verzi cultivate sau masă verde de pe pajişti. Mieii pot fi scoşi la păşune împreună cu oile mame, după vârsta de 3-4săptămâni, mai ales în zilele însorite.
 

 
Mieii pot fi hrăniţi în perioada de alăptare şi cu substituienţi de lapte, după 2-4 zile de la naştere. Substituienţii de lapte pentru miei conţin: 25-30% grăsimi, 20-25% proteină din lapte (cazeină) şi 30-35% zaharuri uşor digestibile (lactoză, amidon dextrinizat).

Citiți și: TOP 8 CELE MAI RENTABILE RASE DE OI 

Dacă nu se dispune de un substituent de lapte special pentru miei se poate folosi şi cel pentru viţei, însă reconstituirea trebuie astfel făcută încât acesta să conţină 180 g SU/1 în prima săptămână şi 200 g SU/1 în săptămâna următoare. La utilizarea substituientului pentru viţei, trebuie avut în vedere conţinutul acestuia în Cu, mieii fiind mult mai sensibili la excesul de Cu (pragul de toxicitate fiind de 25 ppm în cazul mieilor faţă de 115 ppm în cazul viţeilor).
 
Pentru administrare, substituentul de lapte se diluează în raport de 1:4–1:5 cu apă caldă la 45-50°C pentru a se realiza o concentraţie de 17-20% substanţă uscată, similară celei din laptele de oaie.În tabelul 73, este prezentată o schemă de alăptare cu substituenţi de lapte şi înţărcare precoce a mieilor.
 

 
Structura nutreţului combinat de tip prestarter este următoarea:
  • porumb- 60.0 %
  • ovăz- 5.0%
  • tărâţe de grâu- 5.0 %
  • şroturi de floarea soarelui- 10.0 %
  • şroturi de soia- 10.0 %
  • lapte praf degresat- 8.0 %
  • premix vitamino-mineral- 2.0 %
 
Înţărcarea mieilor
Pentru a fi înţărcaţi, mieii trebuie să consume 250-300 g fân de foarte bună calitate (sau 1 kg nutreţ verde) şi circa 250-300 g amestec de concentrate sau nutreţ combinat. In ţara nostrǎ, înţărcarea mieilor se realizează cel mai frecvent:
  • tradiţional, la circa 2 luni la mieii din rasele Ţigaie, Ţurcană, având greutatea corporalǎ 15-17 kg şi respectiv la 3 luni la mieii din rasele cu lână fină, când au o greutate de 20-22 kg;
  • timpuriu, la 30-35 zile când mieii ating greutăţi de 10-12 kg. Se poate practica în cazul oilor cu producţie mare de lapte, iar în alimentaţia mieilor se utilizează un nutreţ combinat cu 18,0-20,0% proteină brută şi substituenţi de lapte introduşi dupǎ perioada colostralǎ.
 
Înţǎrcarea mieilor se face brusc sau treptat în 5-7 zile, prin reducerea tainurilor de supt de la 3 la 2 şi la 1 pe zi, dupǎ care se face separarea de mame.

Bibliografie: Alimentația animalelor. Aurel Şara, Mihai Benţea.
loading ...