CUM HRĂNIM PORUMBEII: Nutrienții necesari pentru o rație echilibrată

26 dec 2023
Este esenţial ca toţi crescătorii de porumbei să le asigure acestora o hrană echilibrată, care să conţină toate nutrimentele necesare creşterii şi dezvoltării normale a porumbeilor. Principalele substanţe nutritive necesare zilnic porumbeilor sunt proteinele, hidraţii de carbon, lipidele, fibrele vegetale, mineralele, oligoelementele şi apa.
 
Proteine
Proteinele sunt o componentă esenţială creşterii şi dezvoltării porumbelilor, dar şi în timpul năpârlirii. Din acest motiv, porumbeilor tineri le este necesară o hrană bogată în proteine. Acestea se găsesc în special în seminţele leguminoase, precum mazărea şi soia.
 
Hidraţi de carbon (amidonul, zaharurile)
Zaharurile sunt prezente sub formă de zaharoză, fructoză, glucoză sau lactoză. Consumul mare de aceste substanţe nutritive poate duce la apariţia excrementelor moi. Hidraţii de carbon se găsesc în grăunţele cerealiere: grâul, porumbul, orzul, sorgul,meiul, ovăzul.
 
Lipide
Lipidele sunt cele care asigură energia necesară. Procentajul acestora din hrana zilnică, însă, nu trebuie să fie prea mare, deoarece surplusul de lipide se depune sub formă de grăsimi, fapt care poate provoca tulburări de reproducţie. Hrana bogată în lipide este recomandată pe perioada iernii şi în preajma concursurilor, când efortul depus este mult mai mare decât în mod normal. Lipidele se găsesc în seminţe oleaginoase, precum macul, cânepa, inul, floarea soarelui şi rapiţa.
 
Fibra vegetală
Fibra vegetală este prezentă sub formă de celuloză, hemiceluloză şi lignină. Aceasta stimulează activitatea intestinului, dar reduce mult digerabilitatea hranei. Administrarea în cantităţi mari a fibrei vegetale nu duce la îngrăşarea porumbelului.
 
Minerale şi oligoelemente
Mineralele sunt reprezentate de săruri de calciul, fosfor, sodiu, potasiu sau magneziu şi sunt esenţiale formării scheletului, în osmoza celulelor şi în transformarea altor substanţe. Deoarece, în general, calciu, fosforul şi sodiul nu se găsesc în cantităţile necesare dezvoltării sănătoase a porumbeilor în hrana acordată zilnic, sunt necesare suplimente nutritive care să conţină aceste elemente.
 
Vitaminele necesare porumbeilor sunt de două tipuri: solubile în grăsimi (A, D, E, K3) şi solubile în apă (B1, B2, B6, B12, acidul nicotinic, acidul pantoteic, acidul folic, biotina, cholina şi vitamina C). Lipsa vitaminelor se manifestă prin tulburări de metabolism, efecte negative asupra creşterii şi formării penelor, lipsa de fertilitate, imunitate scăzută, deficienţă de osificare, stare de slăbiciune, simptome nervoase, anemie.
 
Apa
Apa contribuie la formarea celulelor, la dizolvarea substanţelor solubile, la diverse procese chimice, care au loc în organism, la eliminarea unei mari cantităţi din substanţele de dezasimilaţie. Lipsa apei afectează foarte mult porumbei, cauzând chiar întârzierea depunerii ouălelor. Apa pusă la dispoziţia porumbeilor trebuie să fie curată şi schimbată zilnic.
 
În hrănirea porumbeilor trebuie să avem grijă de anumite aspecte. Unul dintre acestea ar fi faptul că, adesea, părinţii îşi neglijează puii, care rămân flămânzi. De aceea, este necesară să îi hranim noi, însă doar după ce se întunecă, deoarece, în caz contrar, a doua zi părinţii îl vor hrăni şi mai puţin.
 
De asemnea, porumbeii sunt capricioşi atunci când vine vorba de mâncare. Preferă unele grăunţe mai mult decât altele, motiv pentru care, pentru a ne asigura că primesc o alimentaţie echilibrată, grăunţele vor fi separate şi le vor fi date în ordinea inversă a preferinţelor lor. De la masa păsărilor nu trebuie să lipsească pietricelele, care sunt absolut necesare măcinării boabelor în pipotă.
 
Porumbeii trebuie hrăniţi de 2 ori iarna şi de 3 ori vara, cu respectarea unui orar strict, deoarece sucul gastric se formează periodic, acomodându-se la acest orar, iar în cazul nerespectării lui, mâncarea va fi eliminată în mare parte nedigerată. Cantitatea zilnică de mancare necesară unui porumbel este 1/10 din greutatea sa corporală.
 
Vitaminele necesare dezvoltării porumbeilor sunt preluate din furajele verzi, grăunţe, seminţe, drojdie uscată, drojdie furajeră, morcovul galben şi porumbul galben. Cea mai simplă formă de hrănire este cea cu granule prefabricate. Acestea pot înlocui complet celelalte tipuri de hrană, sau pot fi combinate cu aceasta: 2/3 grăunţe, 1/3 granule. În funcţie de calitatea granulelor prefabricate, acestea pot să conţină sau nu cantitatea necesară din fiecare substanţă nutritivă. Atunci când o substanţă nu se găseşte în proporţia necesară zilnic, ea va trebui oferită prin suplimente nutritive. De aceea, este recomandată cumpărarea unor granule de calitate, care să nu necesite suplimente.
 
Bibliografie: Secretele porumbeilor. Marius Bâru
loading ...