Lipsa hranei și a apei curate
Puii au nevoie să găsească, în orice moment, cu ușurință, hrana și apă proaspătă și potabilă în cantitate suficientă. Aceștia nu trebuie să stea nehrăniți mai mult de 12 ore înainte de momentul sacrificării. În ceea ce privește apa, ea nu ar trebui să conțină un nivel de nitriți mai mare de 1mg/litru și un nivel de nitrați mai mare de 100 mg/litru.
Temperatura nefavorabilă
O temperatură nefavorabilă – cu mult sub sau peste cea optimă – va împiedica dezvoltarea normală a puilor și, implicit, va reprezenta o sursă suplimentară de stres pentru ei. În mediul în care aceștia trăiesc, temperatura interioară nu trebuie să o depășească pe cea exterioară cu mai mult de 3 grade Celsius, în cazul în care în mediul exterior se înregistrează peste 30 de grade la umbră.
După primele două zile de viață, temperatura din spațiul în care se află puii se reduce sub 30 de grade Celsius cu 2-3 grade pe săptămână, până când aceasta se încadrează între 17 și 23 de grade. Este important ca puii de carne să fie feriți de temperaturile scăzute și de stresul termic.
Așternutul neadecvat
Un așternut rigid, murdar, cu un nivel ridicat de umezeală poate provoca leziuni puilor, reprezentând condiții nefavorabile pentru aceștia. Pentru ca așternutul să nu reprezinte un factor de stres, este nevoie ca acesta să fie curat, uscat, friabil, să aibă putere mare de absorbție, să conțină o cantitate redusă de toxine și fungi. De asemenea, este importantă și înălțimea așternutului: aceasta trebuie să aibă între 50-75 de milimetri în timpul iernii și 20 de milimetri în timpul verii.
Ventilația inexistentă sau necorespunzătoare
Ventilația este foarte importantă deoarece reglează nivelul umidității și temperatura, îmbunătățind calitatea aerului. În lipsa acesteia sau în cazul în care ventilația nu are loc în mod corespunzător, se acumulează o serie de factori care stresează puii: nivel prea ridicat al umidității (când afară sunt mai puțin de 10 grade Celsius, umiditatea relativă medie din interiorul țarcului măsurată timp de 48 de ore nu trebuie să fie mai mare de 70%), aer în care se află toxine și particule de praf, căldură excesivă.
Zgomotul
Puii sunt sensibili la zgomotele puternice, motiv pentru care orice echipament folosit în apropierea lor trebuie să fie cât mai silențios posibil.
Iluminatul în exces sau insuficient
Un nivel scăzut de lumină dezorientează puii și îi sperie, stresându-i. De aceea, aceștia au nevoie de vizibilitate, astfel încât să poată găsi cu ușurință apa și hrana și să se deplaseze în condiții de siguranță. În plus, un grad optim de lumină stimulează activitatea puilor.
Condițiile de transport neconforme
Procesul de transportare a puilor este unul complex, deoarece din el face parte inclusiv prinderea acestora – un moment care provoacă un nivel ridicat de stres. Esențial este ca toate echipamentele folosite pentru transport să fie curate, pentru a nu cauza lezarea păsărilor și să fie respectate normele legale.
Temperatura din mijlocul de transport trebuie adaptată în funcție de anotimp. În timpul lunilor călduroase, descărcarea păsărilor trebuie făcută imediat după oprirea mijlocului de transport, deoarece temperatura crește excesiv când acesta staționează. În timpul lunilor friguroase, este nevoie ca mijlocul de transport să fie acoperit, astfel încât să fie împiedicată pătrunderea curenților de aer.
Spațiul insuficient din țarc
Puii sunt stresați dacă spațiul din țarcul în care se află are dimensiuni prea mici. Mai mult decât atât, dacă aceștia sunt înghesuiți, riscul de îmbolnăvire este mai mare, deoarece așternutul se va murdări mult mai repede. Dimensiunea țarcului trebuie să fie calculată în funcție de numărul total al păsărilor care se vor afla în el.
Ce impact are stresul asupra puilor
Factorii de stres au un mare impact negativ asupra puilor. De aceea, este esențială supravegherea comportamentului lor, astfel încât să fie depistate semnele care pot indica un nivel prea ridicat al stresului. Consecințele sunt vizibile și nu doar în ceea ce privește calitatea cărnii:
- puii nu se dezvoltă normal;
- păsările încep să aibă comportamente anormale;
- scade pofta de mâncare;
- scade imunitatea.
Sursa: AgriShop