PUI ZBURLIȚI, APATICI, GĂINI CARE STAU PE CUIBAR, DAR NU SE OUĂ? Vedeți motivul

21 aug 2023
Păsările de curte sunt tot mai sensibile la boli și paraziți. Astfel, devine din ce în ce mai complicat să creștem găini sănătoase în condiții de case. Pe lângă căldurile sufocante și păduchii, care dau bătăi de cap crescătorilor de păsări în această vară, mai sunt și alte motive din care puii sunt apatici, zburliți, au diaree, nu cresc, iar găinile nu se mai ouă. Unul din motive sunt infecțiile: pluroza și tifoza.
 
Puloroza și tifoza la păsări sunt boli contagioase întâlnite la puii de găină dar și la găinile adulte. Infecțiile se caracterizează clinic prin tulburări septicemice, digestive și ale ouatului. Cele două boli sunt tratate împreună, deoarece există multe similitudini de profilaxie și combatere.
 
Aceste boli prezintă importanță din motivul pierderilor economice pe care le antrenează, prin mortalitatea ridicată la puii mici, scăderea procentului de fecunditate și de ecloziune, precum și cheltuielile pentru profilaxie și combatere.
 

Puloroza și tifoza - Tabloul clinic

Simptome la pui
În cazul transmiterii infecției pe cale verticală, puii eclozionați prezintă, în primele zile de viață, forma acută (seticemică). Puii sunt abătuți, stau cu ochii închiși, aripile lăsate, au anorexie, horiplumație (zbârlirea penelor), polidipsie (sete exagerată), diaree cu fecale inițial galben verzui, apoi cretoase, albicioase, uneori cu strii de sânge. Aceste fecale aglutinează puful din regiunea clocală, iar prin uscare obstruează anusul, constituind un dop ce provoacă dureri exprimate printr-un piuit plângător continuu.
 
După 3-5 zile, puii mor în proporție de 95-100%. În situația în care infecția se transmite pe cale orizontală, apar tulburări respiratorii foarte grave urmate compensatoriu de tulburări generale și moarte rapidă.

Citește și: PĂDUCHII LA PĂSĂRI
 
La puii care se îmbolnăvesc după 7 zile, evoluția poate fi acută sau cronică cu simptomatologie asemănătoare celei descrise anterior iar moartea survine după 10-15 zile, în proporție de 80-90%. După vârsta de 3 săptămâni, puii bolnavi se vindecă dar rămân purtători de Salmonella.
 
Simptome la găini
La păsările adulte, evoluția este de multe ori inaparentă clinic. Păsările pot prezenta abatere, anorexie, diaree, deshidratare, slăbire și moarte în decurs de 10-15 zile, în procent de 10-15% din cazurile cu forma acută.
 
Forma cronică, cea mai frecventă, se exprimă prin tulburări ale ouatului. Astfel, producția de ouă scade, ouăle sunt nefecundate (50%), deformate, cu coaja moale sau fără coajă, cu strii de sânge la suprafață sau la interior. Păsările stau pe cuibar, fără a oua (găini fals ouătoare).

Citește și: CE ALIMENTE NU DĂM GĂINILOR?
 

Puloroza și tifoza - Diagnostic și tratament

Diagnosticul se bazează pe datele anchetei epizootologice, pe modificările clinice și mai ales pe modificările morfopatologice, iar pentru certitudine se recurge la examene bacteriologice (izolarea și indentificarea S pullorum și S gallinarum) și serologic.
 
Prognosticul este grav, iar tratamentul impune folosirea anibioterapiei, facută cu preparate administrate fie în apă de băut, fie în furaje, pe baza antibiogramei.

Citește și: DE CE ÎȘI MĂNÂNCĂ GĂINILE OUĂLE
 
Medicația trebuie să fie recomandată doar de un specialist. Aceasta reduce mortalitatea sau previne îmbolnăvirea, dar păsările rămân purtătoare. De aceea, puii tratați sunt folosiți numai pentru producția de carne, nu pentru reproducție. În unele țări nu se recomandă tratamentul ci sacrificarea efectivului.
 
Profilaxia și combaterea se realizează prin achiziționarea de material avicol calificat, numai din unități autorizate.
 
Sursa: Gazeta de agricultură
loading ...