Protejarea de temperaturile caniculare la păsările de curte poate fi realizat în câteva moduri simple și ieftine. Luați în considerare următoarele sugestii pentru a proteja găinile de căldură pe vreme caldă.
1. Umbra în curtea păsărilor
Cea mai rapidă modalitate de a proteja găinile de căldură este să le oferiți un loc umbrit unde să se poată „ascunde” în zilele caniculare. Cel mai ușor este să le lași să intre sub un copac mare, sa le mărești țarcul către livadă sau, dacă nu ai ocazia, să le aranjezi un umbrar sau o plasă de umbrire. Este ușor să folosești materiale mai groase și mai închise pentru a atârna între stâlpi sau între copaci.
2. Apă proaspătă la discreție
Asigurați apă constant pentru găini și pui. În zilele caniculare, asta înseamnă că va trebui să le împrospătați și să schimbați apa de mai multe ori pe parcursul unei zile. Unii crescători de păsări vor adăuga cuburi de gheață în apa găinilor pentru a se asigura că se menține rece pentru mai mult timp. Pe lângă gheață, puteți umple apa găinilor cu niște bunătăți congelate, cum ar fi fructe sau legume tocate. Vasele cu apă pentru păsări trebuie păstrate într-un loc răcoros, ușor accesibil găinilor.
Citește și: PĂDUCHII LA GĂINI
3. Modificări ale tipului de hrană pentru a menține păsările răcorite
În timpul unui val de căldură, este important să faceți modificări în modul în care sunt crescute păsările. De exemplu, porumbul poate avea efecte periculoase în acest timp deoarece digestia lui poate duce la creșterea temperaturii corpului. În schimb, completați dietele cu hrana mai rece, cu umiditate ridicată, cum ar fi pepenele verde sau alte legume și fructe.
4. O aerisire bună și permiterea circulării aerului în adăpostul păsărilor
Este mereu indicat să se asigure o bună ventilație în cotețele sau adăposturile de păsări, ceea ce este crucial în perioadele calde. Este bine ca adăpostul sau cotețul găinilor sa fie prevăzut cu „ochiuri” de lumină sau grilaje care lasă sa intre o adiere plăcută în interior. Ați putea lua în considerare înlocuirea ușilor sau a pereților cu plasă de sârmă în timpul valurilor de căldură. O altă soluție este instalarea de ventilatoare care funcționează pe panouri sau baterii solare.
Citește și: CUM AMENAJĂM COTEȚUL GĂINILOR
De exemplu, dacă este cald toată ziua și se răcește destul de bine noaptea, probabil că nu va trebui să faceți ajustări prea mari. Unul dintre lucrurile pe care le facem este să deschidem ușa din față a adăpostului într-o zi fierbinte și să lăsăm găinile să se ascundă într-un loc răcoros pentru a-și depune ouăle.
5. Evitați supraaglomerarea
Supraaglomerarea găinilor în adăpost sau coteț trebuie evitată întotdeauna, mai ales în lunile fierbinți de vară. Asigurați cel puțin 4 metri pătrați de spațiu în interior pentru cuibar.
6. Mențineți curățenie în coteț (unde dorm sau depun ouă găinile)
Curățați temeinic adăposturile pentru păsări. De asemenea, este important să curățați mai des în cotețul găinilor în zilele foarte călduroase. Litierul pe care stă pasărea trebuie să fie mai subțire pentru a reduce căldura. Este recomandabil să îndepărtați cât mai mult gunoi, deoarece descompunerea acestuia creează căldură suplimentară în coteț și în cuibar.
7. Loc cu apă și pietre pentru păsări
Plasarea unui recipient mai mare cu apă rece sau a unei bălți de noroi va ajuta pasărea să se răcorească. Unii crescători sunt reticenți în a adopta această practică, spunând că păsările nu au de ce să meargă la apă. Dar dacă adăugați niște pietre sau pavele, acest lucru va ajuta păsările să se bucure pe deplin de amenajarea deosebită.
Citește și: GĂINI OUĂTOARE - PARTICULARITĂȚI
8. Baie de nisip de care păsările să se bucure în zilele toride
Ușor de amenajat, o lădiță mai mare cu nisip oferă beneficii pentru găini. Sau puteți efectiv face o groapa în care să puneți nisip, iar păsările se vor bucura. Acest loc de „scăldat” în nisip trebuie amenajat la umbră.
Puteți adăuga puțin var și cenușă de lemn pentru ca îmbăierea să le ofere găinilor și un tratament contra acarienilor și păduchilor. Dacă alegeți o lădiță sau un lighean în care sa puneți nisipul, dați câteva găuri mari în fundul recipientului pentru a oferi drenaj în zilele ploioase.
Sursa: Casa din grădină