RASA DE CÂINI KANGAL SAU CIOBĂNESCUL ANATOLIAN, CEL MAI PROTECTOR CÂINE

17 aug 2023
Kangalul sau ciobănescul anatolian este o rasă veche, care de-a lungul timpului a fost folosită pentru paza turmelor de vite, oi și capre. Ciobănescul anatolian este considerat de mulți ca fiind cel mai bun câine de pază din întreaga lume. Cu origini străvechi în Turcia, această rasă este menită să reziste climatelor aspre și vieții nomadice. Din acest motiv, preferă să trăiască în aer liber.
 
Câinii Kangal, descriere
Botul rectangular este butucănos, mai scurt decât capul și, în general, negru. Regiunea craniană este lată și ușor rotungită. Urechile triunghiulare de dimensiuni medii, de cele mai multe ori de culoare neagră, sunt pendulante și situate sub planul creștetului capului. 

Citește și: RASA DE IEPURI HYCOLE
 
Blana este deasă și scurtă, în general, în jur de 2-2,5 cm lungime. Părul de la nivelul gâtului este mai lung, formând o coamă. Coloritul cel mai frecvent întâlnit este cel cafeniu, dar alte culori, cum ar fi maron, roșu, vișiniu și vărgatul pe fond cenușiu sunt de asemenea observate.


 
Citește și: RASA DE VACI BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ

Ciobănescul Kangal este un câine masiv, având o înălțime la nivelul greabănului în jur de 71-76 cm la mascul și de 66-71 cm la femelă și o greutate corporală de circa 45-68 kg la mascul și de 41-59 kg la femelă. Speranța medie de viață a ciobănescului anatolian este de circa 12-15 ani.
 
Ciobănesccul anatolian este curajos, extrem de inteligent și devotat serviciului lor de pază și protecție
Rasa este bine cunoscută ca fiind puternică și de neînduplecat, având calități inegalabile de protector, în special în ceea ce privește paza și protecția turmelor de vite. El păzește și protejează, dar nu păstorește oile și vitele. Sunt câini care beneficiază de un simț al mirosului și al auzului foarte fin, calități care-i ajută în activitățile lor.
 
Ciobănesccul anatolian este un câine loial, vigilent și posesiv. Inteligența sa remarcabilă îl face un câine ușor de educat și dresat, nefiind un câine adresat începătorilor. El are nevoie de un stăpân care să se impună. Calm, ferm și curajos, dar nu agresiv, ciobănescul anatolian trebuie dresat cât mai repede cu putință, întrucât un câine complet dezvoltat poate fi prea puternic și prea mare pentru a mai putea fi controlat.
 
Citește și: CAPRELE SAANEN

Ciobăneștii anatolieni sunt câini cu o dezvoltare tardivă, atingând maturitatea corporală în jurul vârstei de 4 ani. Socializarea precoce și extensivă, dresajul de supunere și ascultare, precum și un stăpân ferm, consecvent și dominant sunt aspecte esențiale de care trebuie să țineți cont când doriți să achiziționați un ciobănesc anatolian.


 
Kangal este un câine extrem de loial
Incredibil de inteligent, el are nevoie de stimulare mentală pentru a preveni plictiseala. Acest ciobănesc este extrem de teritorial și nu este prea prietenos cu străinii, dar, în general, nu este agresiv. Ciobănescul anatolian este posesiv cu casa și proprietatea sa și nu va permite nimănui să pătrundă pe proprietatea familiei sale dacă stăpânul nu este acasă.
 
Kangal este răbdător și protector cu copiii familiei lui, dar îi poate trânti la pământ, accidental, din joacă. Acesta va fi întotdeauna supravegheat când se află în preajma copiilor și, mai ales, în preajma celor mici. De asemenea, el este tolerant cu alte animăluțe de casă, mai ales dacă crește alături de acestea, dar are tendința de a fi dominant cu alți câini.

Citește și: RASA DE PORCI VIETNAMEZI
 
Ciobănescul anatolian este încăpățânat și neascultător, motiv pentru care necesită mult antrenament și stimulare mentală pentru a preveni dezvoltarea comportamentelor defectuoase. Unii ciobănești anatolieni pot avea tendința de a săpa gropi. Dacă socializează inadecvat, unii câini pot deveni agresivi cu străinii sau cu alți câini.
 
Dacă planificați să vă luați un câine Kangal, informați-vă minuțios despre necesitățile și tipologia acestora.
 
Sursa: Kangal-dog 
loading ...