Rasa se încadrează în categoria raselor mixte, cu o greutate de 3-3,5 kg găina, respectiv 3,5-4 kg chiar mai mult cocoșul. Penajul este bine dezvoltat, voluptuos, cu barbișon și pomeți proeminenți specifici rasei, iar încălțătura de categorie medie. Găinile Faverolles au un penaj fin extrem de hidrofil, de aceea au nevoie de o igienă și adăpostire cât mai bună.

O caracteristică mai aparte a rasei este faptul că sunt polidactilice, ceea ce însemană că au 5 degete în loc de 4. Dimorfismul sexual este extrem de accentuat și anume, discrepanța între coloritul femelei și al masculului fiind foarte vizibil. În cazul masculului, acesta are coloritul compus din culoarea predominantă negru urmată de alb, maro și arămiu, iar femela este bicoloră, predominat alb urmat de portocaliu deschis. Cel mai probabil, unicitatea coloritului a determinat omologarea ca și rasă.
Este o rasa extrem de docilă, care la ora actuală se crește strict pentru expoziție, având diferite standarde cum sunt cel Francez, German, Britanic sau American, cu diferențe minore. Culoarea recunoscută la nivel mondial este somon cu cele 2 variante negru sau albastru, restul sunt mai puțin recunoscute cum este cazul culorilor alb, negru, albastru, galben, herminat sau barat.
Exista două variante: mare și pitică. Valorifică foarte bine furajul simplu, cum este cazul porumbului și grâului, însă pentru a exprima adevărata valutare fenotipică a individului și o bună reproducție, rata furajeră trebuie suplimentată cu multe alte elemente nutriționale.
Sursa: Unirea