RASE DE GÂȘTE GRELE DE CARNE. Sfaturi pentru creștere

01 nov 2023

Rasa de gâște Toulouse

S-a format în sudul Franței, din materialul local, care, prin selecție și alimentație rațională, a ajuns să se evidențieze printr-o producție ridicată de carne și grăsime. În cadrul rasei se deosebesc două tipuri: un tip agricol, la care femelele ating în medie 7-8 kg, iar masculii 10-11 kg, și un tip industrial, la care masculii cântăresc în medie 13-14 kg, iar îngrășați 16-18 kg.


 
Performanțele rasei Toulouse
Ritm rapid de creștere: în condiții prielnice bobocii ating la vârsta de 8-10 săptămâni greutatea de 6 kg.
 
Producția de ouă la gâștele din tipul greu este în medie 25 de ouă în primul an și 40-60 ouă în cel de-al doilea an, cu greutatea oului de 180-220 g. Cele din tipul foarte greu însă, nu dau decât o producție medie de 15-25 ouă anual. Ouăle, de regulă, au un procent de fecunditate scăzut (23-45%).
 
Gâștele Toulouse sunt cloști și mame rele (mai ales cele din tipul foarte greu) și aproape că nu se pot folosi pentru clocit, din cauza greutății lor mari. Bobocii, cu toate că au intensitatea mare de creștere, se cresc însă destul de greu, fiind sensibili atât la frig și umezeală, cât și la căldură mare. Mortalitatea până la 3 luni este de circa 20%. Păsările adulte sunt greoaie, au temperament accentuat limfatic și nu se deplasează la distanțe prea mari de adăpost. Ele necesită pășuni de calitate bună, situate în apropiere de adăposturi.
 

Rasa de gâște Landaise

Este o gâsca de talie înaltă, zveltă și agilă în mișcare. Greutatea adulților este de 6-7 kg la masculi și 5-6 kg la femele. Este o rasă apreciată în mod deosebit pentru aptitudinea de formare a ficatului gras. În urma hrănirii cu 30-35 kg de porumb, pot realiza un ficat cu greutate de 700-8800 grame, superior calitativ.


 
Producția de ouă a exemplarelor selecționate ajung la 45-50 de ouă/ciclu cu o medie a greutății oului de 170-180 de grame. Greutatea bobocilor la 8 săptămâni este de 4-4,5 kg.
 

Rasa de gâște Emden

Gâştele Emden sunt păsări grele, care crescute în condiţii corespunzătoare cerinţelor ajung la greutăţi medii de 7-10 kg femelele și 9-12 kg masculii. Scheletul este fin și randamentul la tăiere destul de mare. Carnea este gustoasă. Gâştele Emden au predispoziţie destul de accentuată spre îngrăşare și îngrăşate, pot ajunge până la 14-15 kg. Cu toată masivitatea lor, se deplasează uşor și păşunează foarte bine.


 
Producţia de ouă este destul de mare, de la o gâscă obţinându-se anual în medie 25-40 ouă, fiecare de câte 160-200 g. Ouatul începe de regulă prin februarie sau martie. Producţia de pene este tot atât de mare ca la rasa Toulouse fiind însă mai apreciată din cauza culorii albe.
 
Specificul rasei. Gâştele Emden nu sunt în general cloşti și mame bune. Bobocii au puful de culoare cenuşie și se cresc relativ dificil, deoarece sunt sensibili la intemperii și pretenţioşi față de calitatea păşunii și condiţiile de adăpostire. În condiţii corespunzătoare de viață, au însă o creştere rapidă, ajungând la vârsta de 8-10 săptămâni la o greutate de 4-5 kg. Greutăţile corporale indicate nu pot fi însă atinse decât în zone cu clima mai umedă, pe păşuni bogate și cu suplimente suficiente de hrană concentrate. Creşterea gâştelor Emden în regiunile cu clima mai aspră nu este economică, deoarece rasa a pierdut mult din rezistența ei naturală prin încrucişări cu rasa Toulouse. Din această cauză, în condiţiile țării noastre, gâştele Emden oricât ar fi îngrăşate, nu ajung la greutăţi mai mari de 7 kg.
 
Rasa de gâște Italiană albă
Se caracterizează prin culoare albă a penajului și o mărime mijlocie, masculii cântărind 8 kg, iar femelele 7 kg, au pieptul adânc și larg. Produce anual în medie 30 de ouă, cu o greutate de 165 g. Se remarcă printr-o bună precocitate a bobocilor, care în creşterea intensivă, la vârsta de 8 săptămâni ajung la greutatea de 4-4,5 kg, cu un consum specific de nutreţuri combinate granulate de 2,5-2,8 kg. De asemenea, prezintă aptitudini deosebite pentru îngrășare și pentru producţia de ficat, ce atinge în medie o greutate de 700 g. Se pot obține 200 g de puf și 100 g de fulgi.


 
Specificul rasei. Păsările din această rasă se disting printr-un instinct deosebit de dezvoltat pentru incubație. Deși au fost crescute în condiții de climă caldă, tolerează bine și un climat mai sever. Cu reproducerea lor, nu există probleme. Carnea și ficatul sunt delicioase.
 
Păsările pot fi crescute și fără un iaz, deși prezența lui simplifică foarte mult îngrijirea. Este necesar să existe un paddock spațios și, cu orice ocazie, păsările să poată merge pe gazon. Este interesant faptul că, întreținând în același timp diferite specii de păsări într-o singură fermă, gâștele italiene se mențin întotdeauna separat, preferând societatea reprezentanților rasei. Masculii pot manifesta ocazional agresiuni, mai ales acest lucru se poate observa în sezonul de împerechere.
 
Bibliografie: RASE DE PĂSĂRI (PALMIPEDE) OMOLOGATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA. Ghid
loading ...