Gospodăria Țărănească (GȚ)
Gospodăria țărănească are statut de persoană juridică și poartă răspundere pentru obligațiile asumate cu întreg patrimoniul membrilor săi. Este o întreprindere individuală, care are ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor, comercializarea propriei producţii agricole. Aceasta este bazată pe munca personală a membrilor unei familii precum: soţul/soţia, părinţii, copiii, inclusiv adoptivi, fraţii, surorile şi nepoţii lui care au atins vârsta de 16 ani, precum şi alte persoane care sânt membri ai familiei respective. Gospodăria ţărănească se poate constitui şi dintr-o singură persoană fizică, care a atins vârsta de 18 ani, și îi poate purta numele.Un aspect important este faptul că mai mult de 50% din munca efectuată în cadrul GȚ trebuie să fie realizată de membrii familiei
Limite de producție în GȚ
Potrivit noilor reglementări, producătorii de cereale trebuie să nu depășească o suprafață mai mare de 40 de hectare, culturi tehnice – până la 20 ha, culturi oleaginoase – până la 15 ha, iar crescătorii de bovine sau porcine vor trebui să se încadreze în 200, respectiv 300 de capete crescute.
Mai multe subtilități, găsiți în Legea Gospodăriilor Țărănești.
Societatea cu răspundere limitată (SRL)
Un SRL este fondat de persoane fizice și/sau juridice, care şi-au asociat bunurile pentru a desfășura în comun o activitate. SRL poate fi creat de o singură persoană, însă numărul angajaților poate ajunge și până la câteva zeci de mii.SRL nu poate avea un număr de asociații mai mare de 50 și poate desfășura majoritatea genurilor de activități antreprenoriale, iar pentru unele, trebuie să obțină licențele necesare. Pentru SRL nu există un capital minim autorizat și nici limite de producție.
Un SRL poate fi înregistrat la orice subdiviziune teritorială a Agenției Servicii Publice, la prezentarea buletinului de identitate. Totodată, la această etapă, se verifică dacă nu ai datorii la stat sau în alte întreprinderi, dacă ai amenzi neplătite sau interdicție de a înființa noi afaceri.
Un aspect important este denumirea SRL, fiindcă nu este permisă repetarea unui nume existent deja. Totodată, este nevoie de o adresă legală, confirmată la administrația fiscală, care trebuie să fie realizată imediat după înregistrarea afacerii. Astfel, va fi nevoie de contractul de închiriere a spațiului sau terenului. Legea privind Societățile cu Răspundere Limitată o găsiți AICI.
Despre avantajele și dezavantajele fiecărei forme juridice am discutat cu Ana Pancrat, administrator „Millstream Dairy ” SRL.
Dacă fermierul planifică să dezvolte o afacere mai mare, să crească în timp, atunci aș recomanda înregistrarea afacerii sub formă de SRL. Dar dacă se limitează la o mică afacere de familie cu un număr redus de terenuri sau până la 100 de capete de animale, atunci poate alege forma juridică GȚ.
Din avantaje și dezavantaje pot menționa următorul aspect. Având forma juridică SRL, antreprenorul are mai multă siguranță. Răspunderea nu se extinde asupra bunurilor personale ale fondatorului sau membrilor familiei sale, ca în cazul GȚ. Dacă nu este o astfel de clauză specificată în contract, unele companii o pot introduce suplimentar. Iar în situația în care dvs activați ca Gospodărie Țărănească, creditorul este în drept să vă deposedeze de bunurile personale în scopul restituirii datoriilor.
Impozitele se achită identic. O problemă este însă că deținătorii de GȚ nu înregistrează oficial angajații, nu își plătesc salarii oficiale și de aici și lipsa impozitelor. Este o practică pe care nu o recomand, a explicat Ana Pancrat.
Dacă vorbim despre subvenții, granturi, proiecte, în R. Moldova este acceptată orice formă juridică înregistrată, puteți beneficia de toate acestea indiferent de tipul afacerii.
Ca plătitor de TVA, pentru a solicita ulterior restituirea TVA, de asemenea, se pot înregistra și SRL-urile și GȚ-urile.