IRLANDA ALOCĂ 450 MII DE EURO PENTRU MICII FERMIERI DIN ESTUL UCRAINEI

13 apr 2023
Ministerul Agriculturii din Irlanda alocă 450.000 de euro pentru a-i sprijini pe micii cultivatori de cartofi din apropierea frontului din Ucraina, transmite Agromedia, cu referire la lantulalimentar.ro.

În acest fel, ministerul irlandez susține inițiativa Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) de ajutorare a micilor cultivatori de cartofi din Ucraina. Campania FAO va oferi sprijin pentru 10.000 de mici fermieri din estul Ucrainei, care vor primi 500 de tone de sămânță certificată.

Irlanda și Ucraina au multe asemănări, în special importanța uriașă a agriculturii, atât din punct de vedere economic, cât și social, a menționat ministrul Irlandei, McConalogue.

Stocuri de cartofi pentru circa 50.000 de ucraineni

Cartofii de sămânță au fost cultivați în Țările de Jos și Franța pentru compania irlandeză IPM Potato Ltd., ținând cont de condițiile agroecologice din Ucraina. Fiecare fermier va primi gratuit aproximativ 50 kg de produse.

Potrivit ministrului irlandez, volumul de cartofi certificați care va fi distribuit pentru însămânțare are potențialul de a produce până la 7.000 de tone de cartofi de consum, ceea ce va genera stocuri pentru 50.000 de persoane.

Acest proiect FAO va sprijini eforturile de reconstruire a capacității agricole și de a ajuta familiile rurale să reia producția pentru consumul propriu al gospodăriei și, în acest fel, să-și satisfacă nevoile alimentare imediate, a conchis McConalogue.

Oficialul irlandez a mai spus că va completa sprijinul pentru producția de păsări de curte a micilor fermieri din Ucraina, finanțarea fiind acordată de guvern și de minister, încă de anul trecut.

Ucraina se numără printre primii cinci producători de cartofi din lume, iar cea mai mare parte a producției sale provine din fermele mici.

După atacul militar rusesc, în februarie 2022, liniile de aprovizionare cu cartofi de sămânță au fost, însă, afectate, iar importurile de semințe certificate au fost grav îngreunate.
loading ...