ȚĂRILE UE CER TAXE DE IMPORT PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA

16 jan 2024
Statele din estul Uniunii Europene cer ca UE să impună taxe la importul cerealelor din Ucraina, invocând concurenţa neloială, a anunţat luni Ministerul Agriculturii din Ungaria.
 
Ministerul a declarat că miniștrii agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită măsurile, spunând că produsele agricole mai ieftine din Ucraina mănâncă pe piețele lor de export, scrie Reuters
 
Cei cinci semnatari se numără printre șase state membre ale UE care produc mult mai mult grâu și porumb decât au nevoie, ceea ce este cheia pentru siguranța alimentară europeană și suveranitatea strategică a UE, au spus miniștrii.
 
De aceea, Bruxelles trebuie să introducă măsuri care să protejeze piețele statelor membre care se învecinează cu Ucraina, ajutându-le în același timp să-și folosească întregul potențial de export, se arată în scrisoarea semnată de miniștri, inclusiv de ministrul Ungariei Agricole, Istvan Nagy.
 
Una dintre aceste [măsuri] ar putea fi introducerea de taxe de import pentru produsele agricole cele mai sensibile.
 
Dimensiunile mai mari ale fermelor Ucrainei fac exporturile de cereale ale țării mai ieftine, iar acest lucru îi împing pe fermierii din UE de pe piețele lor tradiționale de export, au spus miniștrii.
 
Fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia „au suferit daune semnificative” de când UE a suspendat anul trecut cotele de import și taxele la cereale din Ucraina, au spus aceștia.
 
De asemenea, miniștrii solicită Comisiei Europene, executivul blocului, să examineze într-un raport dacă liniile directoare de producție ale Ucrainei sunt în conformitate cu standardele UE.
 
Plângerile au fost adresate comisarului UE pentru comerț Valdis Dombrovskis și comisarului agricol Janusz Wojciechowski.
 
Exporturile de cereale au reprezentat o sursă rară de tensiune între Kiev și vecinii săi UE, deoarece Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cereale ucrainene pentru a ajuta la compensarea exporturilor mai lente prin porturile Ucrainei la Marea Neagră după invazia rusă din 2022.
 
Fermierii din acele țări au protestat împotriva acestor transporturi, susținând că denaturează piețele locale.
 
Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina în septembrie anul trecut, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția importurilor în cei cinci vecini ai Ucrainei la UE.
 
Toate cele trei interdicții se aplică numai importurilor interne și nu afectează tranzitul către piețele viitoare.
 
Ucraina a răspuns prin plângeri la Organizația Mondială a Comerțului împotriva celor trei țări, în timp ce alți membri ai UE au condamnat mișcările unilaterale.
loading ...