POLONIA A SUSPENDAT IMPORTURILE DE CEREALE DIN UCRAINA

11 apr 2023
Ministrul adjunct al Agriculturii din Polonia, Janusz Kowalski, a declarat că Polonia va suspenda importul de cereale din Ucraina cel puțin până în iulie, transmite AGROMEDIA, cu referire la Pravda.

UE nu a făcut nimic pentru a ajuta fermierii polonezi, iar eficiența noului ministru, Robert Telus, cu sprijinul primului ministru și al președintelui, a arătat că putem ajunge la o înțelegere cu Ucraina și putem opri temporar importurile cel puțin până în iulie, a spus Kowalski.

Potrivit viceministrului, înțelegerea asupra cerealelor este primul pas.

Reprezint „Polonia solidară” și spunem ferm: ar trebui impuse tarife pentru toate produsele agricole din Ucraina și cred că acesta este începutul unei mari bătălii care se poartă în prezent între guvern și Comisia Europeană pentru a proteja agricultura poloneză, a spus Kowalski.

El a subliniat că Polonia ajută Ucraina, dar ar trebui să rămână o țară de tranzit pentru produsele ucrainene.

Miniștrii Agriculturii din Polonia și Ucraina, Robert Telus și Mikola Solski, s-au întâlnit vineri la punctul de trecere a frontierei din Dorohusk pentru a discuta problema cerealelor ucrainene care rămân în depozitele din Polonia.

Principalele concluzii ale întâlnirii au fost că importul de grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui din Ucraina în Polonia  va fi suspendat temporar.  Mikola Solski a anunțat că Ucraina se va abține de la export până în noul sezon.

De asemenea, miniștrii au convenit că tranzitul cerealelor prin Polonia va avea loc ca de obicei, dar fiecare transport va fi atent controlat și urmărit „astfel încât să nu rămână cereale în Polonia”.

Marți, 11 aprilie, ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus se va întâlni la graniță cu sindicate din alte cinci țări.

Va exista o poziție dezvoltată în raport cu Uniunea Europeană, Comisia Europeană, pentru a apăra interesele agriculturii poloneze (…). Nu se poate ca francezii sau germanii să privească un fermier polonez sângerând și să incite astfel de sentimente anti-ucrainene în Polonia. Aceasta este o soluție foarte proastă”, a spus ministrul polonez.
loading ...