POLONIA INTERZICE IMPORTURILE DE ALIMENTE ȘI CEREALE DIN UCRAINA

18 apr 2023
Polonia a interzis importul mai multor categorii de produse agricole din Ucraina din 16 aprilie. Printre produsele care nu pot intra în Polonia, sunt o gamă largă de cereale, făina și amidonul, precum și zahărul, legumele și fructele, inclusiv cele exotice, produsele lactate, mierea, vinul, produsele zootehnice, precum și hrana pentru câini și pisici, scoase la vânzare cu amănuntul, transmite AGROMEDIA, cu referire la interfax.com.

Potrivit ordinulului ministrului Dezvoltării și Tehnologiei al Poloniei, Waldem Buda, ce datează din 15 aprilie 2023, importul de porumb dulce (proaspăt și refrigerat) ucrainesc este interzis din 16 aprilie curent, cu excepția mai multor hibrizi pentru însămânțare; semințe de grâu moale și meslin; spelta, grâu moale și meslin; secară; orz; ovăz; sorg pentru cereale; hrișcă, mei, grâu, porumb, cartofi și alte tipuri de amidon.

Pe listă au mai fost incluse și lactoza, maltoza, glucoza, fructoza în formă solidă; siropurile de zahăr fără arome și coloranți adăugați, mierea artificială amestecată sau nu cu miere naturală.

O gamă de semințe pentru plantare, inclusiv hibrizi de porumb dulce, năut, orez brun, hibrizi de sorg de cereale, semințe de in, rapiță, semințe de floarea soarelui (zdrobite sau nezdrobite; pentru însămânțare), alte semințe și fructe oleaginoase, in și cânepă au mai fost incluse pe lista produselor interzise.

În ceea ce privește sectorul de fructe și legume, este interzis importul de roșii proaspete sau refrigerate, castraveți, ceapă, usturoi, praz și alte legume bulboase; varză, conopidă, morcovi, napi, salată verde, cătină, țelină, ridichi și legume rădăcinoase comestibile similare, proaspete sau refrigerate. De asemenea, pe listă sunt incluse nucile, strugurii de masă, prunele și fructele exotice (banane, ananas, avocado, mango, citrice), etc.

Este interzis și  importul legumelor crude, congelate, conservate, uscate. Interdicția include gemurile, marmeladele, piureurile de fructe; vin, inclusiv suc și must de struguri; vin din struguri proaspeți, inclusiv vinuri fortificate și oţet.

Lista conține o gamă largă de produse zootehnice, așa ca: carne de vită, vițel, animale vii, cu excepția animalelor de fermă de rasă pură; carne de bovină, proaspătă sau refrigerată; carne de vită congelată, sărată, în saramură, uscată sau afumată, alimente preparate sau conserve etc.

Sectorul laptelui și produselor lactate acoperă laptele și smântâna, iaurtul, precum și chefir; ser; unt și alte grăsimi și uleiuri derivate din lapte. Este interzis importul de ouă de pasăre proaspete, conservate sau fierte.
Amintim că din 15 aprilie, Polonia a suspendat circulația mărfurilor de cereale pe calea ferată, inclusiv a celor care intră pe teritoriul țării în regim de tranzit. Potrivit sursei, începând cu 15 aprilie, acceptarea vagoanele individuale cu mărfuri de cereale care aveau voie să treacă la granița cu Polonia, inclusiv mărfurile în regim de tranzit, a încetat.

Totodată, Slovacia, România, Ungaria, Bulgaria și-au declarat, la rândul lor, intenția de a interzice importul de cereale din Ucraina.
loading ...