Războiul din Ucraina a afectat semnificativ investițiile în țara noastră. Datele statistice arată că în ultimii ani, se atestă o tendință de scădere a numărului investitorilor străini care aleg să facă afaceri în R. Moldova. De exemplu, în 2022 au fost mai mulți investitori decât în 2023. Potrivit directoarei Agenției de Investiții, Natalia Bejan, motivul ar fi că asemenea decizii nu se iau într-o săptămână sau o lună. Tot ea subliniază faptul că 2024 a început cu noutăți frumoase în acest sens, scrie TV8.
Multe investiții din 2022 au fost decizii asumate, în sensul că investitorii au lucrat la planurile de investiții ani de zile, adică practic niciodată nu se întâmplă peste noapte lucrul ăsta. Adică cei care ar fi trebuit pentru prima dată să lucreze la proiecte sunt mai puțin. Războiul îi oprește în primul rând cei care sunt acolo departe și nici nu au început încă să se gândească la Republica Moldova, a declarat Natalia Bejan.
Întrebată dacă acest trend se va menține, Natalia Bejan a menționat că situația pare să se schimbe.
Eu, fiind acum în oficiul Agenției de Investiții, sunt copleșită de numărul de investitori care ne pășesc pragul, sincer vă spun. Săptămâna trecută, am avut 49 de investitori la noi, cu eforturi practic minime din partea noastră, proactive, ca să-i aducem pe ei anume. Au fost câțiva care au venit ca folow-up pentru că noi am menținut legătura, în rest sunt persoane, companii din domenii absolut diferite: de la producerea de lumânări, până la proiecte de infrastructură.
Potrivit Agenției de Investiții, în anul 2022, Republica Moldova a înregistrat cel mai înalt volum de investiții străine directe (ISD) și cel mai mare flux net de ISD din ultimul deceniu. Cea mai mare parte a fluxului de ISD, în valoare de 867 de milioane de dolari SUA, a provenit din reinvestirea profiturilor (54%), ceea ce indică o încredere crescută în a face afaceri în Moldova din partea investitorilor existenți pe piață.