TĂIERILE DE PRIMĂVARĂ LA MUȘCATE: Când și cum se fac corect?

11 mar 2024
Tăierile de primăvară la mușcate se fac diferit în funcție de modul în care le-ați tăiat în toamnă. În mod normal, mușcatele ar trebui sa intre în repaus o dată cu venirea frigului, iar înainte de acest moment trebuie tunse. În realitate, nu se întâmplă însă totdeauna să fie așa, de cele mai multe ori, din lipsa spațiului rece de depozitare.
 
Mușcatele care au fost tunse toamna
Mușcatele care au trecut peste iarnă așa cum trebuie, adică beneficiind de tăieri toamna și repaus iarna, mai trec primăvara printr-o serie de tăieri. Operațiunea se face în aprilie, după ce mușcatele au fost curățate în prealabil. În mod normal, lăstarii se scurtează la 10 centimetri. Există persoane care taie lăstarii foarte mult încă din toamnă. În acest caz, tăierile de primăvară la mușcate se rezumă la tăieri de ajustare si îndepărtare a vârfurilor afectate. 
 
Mușcatele care au rămas în vegetație iarna
Se întamplă însă în multe situații, mai ales în cazul celor care locuiesc la bloc, să nu aibă fizic unde să țină mușcatele la rece. Atunci ele rămân în vegetație și peste iarnă, cu frunze și uneori cu flori. În cazul acestor mușcate, tăierile principale trebuie să se facă primăvara.
 
Este foarte important pentru plantă să beneficieze de aceste tăieri, în primul rând, pentru întinerire și în al doilea rând pentru că peste iarnă intensitatea luminii fiind mai scăzută și lăstarii cresc mai subțiri, etiolați si în final inestetici. Dacă rămân netăiate, mușcatele vor înflori, dar mai puțin, la capătul acestor lăstari lungi care se apleacă sun greutatea florii.
 
Trebuie tăiată orice tulpină care pare nesănătoasă – moale, goală pe dinăuntru, de culoare închisă. Tulpinile sănătoase rămân ferme daca sunt ușor apăsate între degete. Daca doriți o mușcată mai puțin lemnoasă tăiați părțile care au început să devină mai tari.
 
Tăierile de primăvară la mușcatele curgătoare
Tot primăvara trebuie tăiate și mușcatele curgătoare, după ce au ieșit din repaus. Tăierea se face până la trei noduri. În felul acesta, dați posibilitatea plantei să se regenereze. Lăstarii pe care i-ați tăiat îi puteți pune la înrădăcinat, la fel ca și în cazul lăstarilor tăiați de la mușcatele clasice.
 
Sursa: Îngrijirea florilor 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...