LIPSĂ DE MERE PENTRU PROCESARE PE PIAȚA GLOBALĂ. Cu cât se vând merele la suc în Moldova?

07 nov 2023
Prețurile la concentratul de mere la nivel global continuă să crească. Asta încurajează procesatorii să crească și prețurile de achiziție pentru mere la procesare. Acest lucru, la rândul său, duce la o penurie de mere de calitate scăzută și medie pe piețele din Europa de Est, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.

În opinia noastră, piața globală a concentratului de mere este încă departe de supraîncălzire și saturație. Cu toate acestea, o creștere atât de rapidă a prețurilor poate duce la faptul că deja anul viitor producătorii de sucuri și băuturi care conțin suc vor începe să caute un înlocuitor parțial pentru concentratul de mere în rețetele lor. Anul acesta, va fi extrem de dificil să se efectueze o astfel de înlocuire, deoarece pur și simplu nu există alternative ieftine produse în masă - concentratul de suc de portocale este, de asemenea, acum fără precedent, din cauza scăderii puternice a recoltei mondiale de portocale, spune Andriy Yarmak, economist la departamentul de investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
 
Despre creșterea constantă a prețurilor pentru merele industriale și concentratul de mere analiștii au vorbit anterior. Cu toate acestea, ritmul de creștere este puțin mai mare decât așteptările participanților de pe piață.
 

Cât costă merele pentru procesare?

În Republica Moldova, din spusele fermierilor, fabricile de procesare cumpără merele cu următoarele prețuri:
  • Prin transfer -  2,20 lei/kg,
  • Cu achitare cheș - 1,90 lei/kg,
  • Iar pentru agricultorii care au cantități mici oferă – 1,60 lei/kg.
 La export, în prezent, merele se vând cu prețuri între 3,50 și 7 lei/kg. Majoritatea agricultorilor aleg, însă, să depoziteze merele în camere frigorifice. Pentru piața locală, prețurile pornesc de la 5 lei/kg și mai mult, dar, cererea este încă mică.
 
În Polonia, prețurile pentru merele industriale au depășit deja pragul de 20 de cenți SUA per kg. În același timp, prețurile cu ridicata la mere pentru piața proaspătă a soiurilor neexportabile sunt doar de două ori mai scumpe. De obicei, raportul prețului dintre merele industriale și mere pentru piața proaspătă este în intervalul de la 1 la 5, 1 la 10.
 
În același timp, prețurile la merele industriale în Ucraina sunt considerabil mai mici, iar în Austria și Germania – mai mari decât în Polonia. Drept urmare, Ucraina exportă acum nu numai mere de înaltă calitate pentru piața proaspătă, ci și volume destul de mari de mere industriale. În cea mai mare parte, merele pentru procesare din Ucraina sunt trimise pe piața austriacă.
 
În prezent, pentru mărul industrial din Ucraina, cu condiția să existe un volum mare (100 de tone sau mai mult), se obține până la 16-18 cenți SUA pe kg. Pentru volume mai mici, prețurile oferite de cumpărători sunt semnificativ mai mici.
 
 
loading ...