MAGNOLIA – CÂND ȘI UNDE O PLANTĂM, CUM O UDĂM PENTRU FLORI FRUMOASE?

07 apr 2023
Magnoliile reprezintă o alegere ideală pentru înfrumusețarea grădinilor și curților, datorită florilor delicate și spectaculoase, precum și îngrijirii ușoare. Cum se plantează și cum se întrețin pentru o florescență frumoasă, vedeți în acest material.

Caracteristicile principale ale magnoliei

Florile magnoliilor pot avea diverse aspecte, în funcție de specie, însă toate au în comun forma de cupă. Multe dintre acestea au și un parfum plăcut, mai discret sau mai puternic. Magnolia există de mai mult de 100 de milioane de ani în Europa, Asia și America de Nord. Mai mult, acestea pot fi considerate primii copaci cu flori.


 
  • Când înflorește magnolia - în general, magnoliile înfloresc primăvara, dar anumite specii pot înflori în februarie sau în iunie. Îți recomandăm să plantezi o specie care înflorește primăvara târziu sau la începutul verii, astfel încât florile să nu înghețe;
  • Cât timp stă magnolia înflorită - florile magnoliilor rezistă aproximativ două săptămâni, iar unele specii pot înflori de două ori pe an. Pentru a limita căderea florilor prea devreme, plantează copacii în zone fără vânt puternic și udă-i cât timp sunt înfloriți;
  • Ce culori pot avea florile magnoliilor - cea mai comună culoare pentru florile magnoliilor este cremul/albul. Tot în funcție de specie, florile pot fi roz, galben, mov, verzi sau pot avea o combinație de nuanțe;
  • Cât de mari cresc magnoliile - unii arbuști pot avea la maturitate puțin peste un metru, în timp ce unele specii pot crește mai mult de 20 de metri înălțime. Coroana magnoliilor poate ajunge până la 15 metri lățime;

Plantarea, creșterea și întreținerea magnoliei: Sfaturi practice

Magnolia este un pom decorativ ușor de îngrijit, mai puțin pretențios. Totuși, pentru a prospera, iată câteva sfaturi practice și recomandări de care să ții cont.

Unde și când trebuie să plantezi magnolia

Magnoliile pot fi plantate în zone cu multă lumina, direct în soare sau într-o parte a curții sau a gradiniii cu semiumbră. Majoritatea soiurilor preferă solul cu un pH mai acid și cu un drenaj bun.

Citește și: MARGARETE - PLANTARE ȘI ÎNGRIJIRE

Preferabil, ferește-le de vântul puternic, pentru că atât crengile, cât și florile sunt delicate. Cea mai bună perioadă pentru plantarea magnoliei este primăvara, după ce a trecut înghețul. Aceasta poate fi plantată și toamna, însă scade șansa de a se prinde.

Pași recomandați pentru plantarea magnoliei:

  • Sapă o groapă de aproximativ 50-60 de centimetri adâncime și cu un diametru de 100 de centimetri;
  • Adaugă un strat de pietriș, nisip sau de pământ special (substrat pentru arbuști);
  • Pune butașul sau copacul în groapă și acoperă-l cu grijă cu pământ, pentru a nu-i rupe radacinile;
  • Tasează pământul din jurul magnoliei;
  • Dacă arbustul sau copacul este firav, sprijină-l de un băț până se dezvoltă suficient de mult.

Magnolia trebuie udată?

După plantare, magnolia trebuie udată cu câțiva litri de apă. De asemenea, continuă să uzi copacul tânăr în perioadele fără precipitații. Totuși, prea multă apă poate dăuna rădăcinilor magnoliei. Asigură-te că pământul este constant umezit, dar că are un drenaj suficient de bun.

Ce tratamente sau îngrașămite poți folosi pentru magnolie

Întretinerea magnoliei se poate realiza cu ajutorul unor tratamente și îngrășăminte adecvate. Fertilizează solul primăvara, în special dacă este sărac în substanțe nutritive. În plus, dacă magnolia este afectată de putregai, păduchi, purici sau viroze, este recomandat să folosești tratamente speciale.

Se taie magnolia?

Nu este indicat să tai crengile în cazul magnoliilor tiere, decât dacă vrei să schimbi forma coroanei. Crengile uscate pot fi îndepărtate primăvara, după ce a trecut perioada de înflorire. De asemenea, este contraidicat să toaletezi magnoliile mature, pentru că acestea nu iși pot reveni în urma tăierilor.

Înfrumusetează-ți curtea sau gradina cu speciile de magnolii care îți plac cel mai mult și care sunt potrivite condițiilor din zona ta. Alege un loc ferit de vânt și cu mult soare, în care arbuștii sau copacii să se poată dezvolta armonios.

Sursa: mathaus.ro
 
loading ...