UE A PRELUNGIT „TRANSPORT FĂRĂ VIZĂ” PENTRU UCRAINA PENTRU ÎNCĂ UN AN

17 mar 2023
Acordul privind liberalizarea transportului rutier pentru Ucraina de marfă a fost prelungit până la 30 iunie 2024. Acordul a fost votat în cadrul primei ședințe a Comitetului mixt al Acordului privind transportul de mărfuri prin transport rutier, potrivit Ministerului Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Se observă că documentul semnat în iunie 2022 a anulat necesitatea ca transportatorii ucraineni să obțină permise corespunzătoare pentru transportul bilateral și de tranzit către țările UE.

În primul an, acordul și-a dovedit eficiența practică. În perioada de valabilitate a acestuia, volumele de transport rutier de marfă dus-întors și de tranzit au crescut cu peste 50%.

Și aceasta este departe de limita creșterii noastre. Împreună cu partenerii europeni, dezvoltăm în prezent infrastructura logistică necesară la graniță. În special, de la începutul invaziei la scară largă au fost deschise două noi puncte de control la granița cu România, precum și un punct de control asupra infrastructurii temporare pentru trecerea vehiculelor de marfă goale la granița cu Polonia. În plus, capacitatea de transfer a punctului Krakivets - Korchova a fost extinsă și exploatarea punctului Yagodyn - Dorogusk de la granița cu Polonia, a declarat Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru pentru Reconstrucția Ucrainei - Ministrul Comunității. Dezvoltare, Teritorii și Infrastructură.

Potrivit acestuia, astfel de proiecte ajută nu numai la susținerea economiei ucrainene, dar și la găsirea de soluții logistice pentru exportatori.

Implementarea efectivă a „transport fără viză” ne aduce mai aproape de principalul nostru obiectiv de politică externă - dobândirea aderării la UE, a adăugat ministrul.
 
După semnarea acordului în iunie 2022, numărul transportatorilor ucraineni, care trec granița către UE, a crescut cu 53% față de aceeași perioadă din 2021, iar numărul de treceri a crescut cu 43%.

Acordul simplifică și procedura de recunoaștere a permiselor de conducere. Ucraina și UE i-au scutit pe titularii de permise de conducere eliberate de una dintre părți de obligația de a deține un permis de conducere internațional.
 
loading ...