Grâul Matif primește susținere de la evoluțiile politice din Orientul Mijlociu. OMC a anunțat că transporturile de grâu prin Canalul Suez au scăzut cu aproape 40% în prima jumătate a lunii ianuarie, la 500.000 tone. Pe de altă parte, exporturile de grâu ale UE sunt cu 7% mai scăzute decât sezonul trecut, la 16,9 milioane tone, ceea ce echivalează cu doar 54% din prognoza actuală de export a CE pentru sezonul 2023/24 (31 milioane tone).
Prețurile porumbului european sunt prinse într-o spirală descendentă. În Franța, prețurile porumbului Fob Rhine au scăzut cu 7 euro, la 191 EUR/t, iar cotația Fob Bordeaux se situează la 183,5 EUR/t, pierzând 4,5 euro. Cererea lentă, împreună cu disponibilitatea ridicată, contribuie la această dinamică descendentă atât pe piața globală, cât și pe cea europeană, ce continuă să conducă piețele către prețuri din ce în ce mai mici. Deși există incertitudini cu privire la producția braziliană, disponibilitatea porumbului la nivel global nu mai este factorul cheie al pieței.
Săptămâna trecută, prețurile la rapiță la Bursa Euronext au crescut cu aproximativ 10 euro, o ascensiune determinată, în special, de creșterea prețului petrolului, cu aproape 3% din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu. În plus, prețurile rapiței europene au fost susținute și de scăderea monedei euro față de dolar, restabilind atractivitatea semințelor europene pe piața mondială. Prețurile mai mari ale canolei australiane, în comparație cu rapița europeană, restricționează importurile făcute de UE și contribuie la susținerea prețurilor. De asemenea, prețurile uleiului de palmier din Asia s-au întărit de la începutul lunii ianuarie, susținute de preocupările legate de ofertă în urma inundațiilor din Indonezia și Malaezia, ce au afectat randamentele și provoacă provocări logistice pentru aprovizionarea fabricilor.
Grâul la Bursa din Chicago a rămas susținut de câștigurile pe scară largă de pe piețele futures de la sfârșitul săptămânii, în timp ce porumbul CBOT a avut o tendință mai ridicată în urma licitațiilor deschise de țările din Asia.
Conform USDA, exporturile săptămânale nete de grâu din SUA pentru sezonul 2023/24 au totalizat 707.600 tone, depășind așteptările analiștilor, cu livrări consistențe către țările asiatice (Filipine - 154.500 tone, Coreea de Sud - 109.700 tone și Taiwan - 83.400 tone), dar cifra totală a sezonului, de 10,19 milioane tone, rămâne sub cele 11,16 milioane tone exportate în sezonul anterior. Exporturile săptămânale de porumb au totalizat 1,25 milioane tone, în creștere semnificativă față de săptămâna anterioară și cu 61% față de media precedentă de 4 săptămâni. Totalul exporturilor de porumb acumulate pentru sezonul curent se ridică la 14,43 milioane tone, în creștere cu 30% față de cele 11,01 milioane tone în urmă cu un an.
Grâul rusesc 12,5% este cotat la 240 USD/t FOB, în timp ce grâul 11,5% este estimat la 232,5 USD/t, cu 2,5 dolari și respectiv 5 dolari mai puțin decât săptămâna precedentă. Grâul rusesc (dar și cel ucrainean) rămâne mai competitiv decât grâul francez și de aceea a câștigat marea majoritate a ultimelor licitații. Exporturile rusești sunt prognozate la 3,2 milioane tone pentru luna ianuarie (1,7 milioane tone realizate la 16 ianuarie 2024), în scădere față de cele 3,8 milioane tone livrate în decembrie 2023. În Ucraina, exporturile au încetinit și ele, un semn că presiunea prețurilor din exporturile de la Marea Neagră ar putea începe să scadă.
Comisia Europeană va propune mâine, la un convocat dialog strategic privind viitorul agriculturii în Europa, măsuri comerciale împotriva Ucrainei, după ce Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au cerut taxe de import pentru cerealele ucrainene din cauza concurențe neloiale și daunelor semnificative suferite de producătorii din cele 5 țări după ce UE a suspendat cotele de import și taxele la cerealele ucrainene.
Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri (GASC) din Egipt își propune să importe peste 5 milioane tone de grâu în cursul anului 2024 prin licitații internaționale. Un document dat publicității arată că anul trecut GASC a importat aproximativ 4,5 milioane tone din diverse origini, printre care Rusia - 2,93 milioane tone, România cu 780.000 tone, Franța cu 360.000 tone, Bulgaria cu 270.000 tone și Ucraina cu 120.000 tone. În ultimii ani, importurile de grâu făcute de Egipt au fost de aproximativ 45% în favoarea sectorului privat, comparativ cu 55% în favoarea guvernului, prin intermediul GASC.
Sursa: Agriportal