Prețul grâului a revenit, încet, dar sigur, la cotațiile pe care le înregistra înainte de războiul din Ucraina. Potrivit burselor internaționale, indicațiile de astăzi sunt la nivelul celor din noiembrie 2021, lucru care se reflectă și în prețul din Portul Constanța, scrie AgroTV.ro.
Am avut în 2021 prețul de 212 euro/tonă, iar acum ne aflăm la un nivel de 211 euro/tonă pentru mai 2024. Indicațiile Portului Constanța se situează, pentru recolta veche și cea nouă, în jurul valorii de 184-185 euro/tonă, grație supraofertei din bazinul Mării Negre, adică a Rusiei și Ucrainei și a stocurilor europene neexportate încă, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.
Potrivit specialistului, presiunea pe prețul grâului persistă și datorită datelor legate de producția din Statele Unite ale Americii. Deși suprafața însămânțată se estimează a fi mai mică anul acesta, volumul de marfă recoltată va fi mai mare decât anul precedent.
Grâul va fi însămânțat în mai puțină suprafață pe teritoriul Statelor Unite, mai precis cu circa 874.000 de hectare, ceea ce va conduce către o scădere a nivelului de recoltă la nivelul SUA, undeva în jurul valorii de 52 de milioane de tone, dar mai mare decât anul precedent, când a fost 49 de milioane de tone. Din start, avem doi factori care se echilibrează: scăderea suprafeței și recolta mai mare ca anul trecut. Mai vine ceva la pachet, și anume stocurile de final 2024-2025, care sunt estimate și ele în creștere cu 2 milioane de tone, ceea ce ar trebui să mențină presiunea pe produsul grâu, a mai subliniat Cezar Gheorghe.