DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2022/23, UCRAINA A EXPORTAT PESTE 27 DE MILIOANE DE TONE DE CEREALE ȘI LEGUMINOASE

07 feb 2023
Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat din Ucraina, din 3 februarie, de la începutul anului 2022/23, Ucraina a exportat 27,456 de milioane de tone de cereale și leguminoase. Dintre acestea, 480 de mii de tone au fost exportate în primele 2 zile din luna februarie. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Ministerului Politicii Agrare al Ucrainei, transmite AGROMEDIA, cu referire la zol.ru.

Totodată, potrivit datelor, în aceeași perioadă a anului precedent, acest indicator s-a ridicat la 39,12 milioane de tone, dintre care,  647 de mii de tone, în februarie 2022.

Din punct de vedere al culturilor, de la începutul sezonului curent s-au exportat următoarele:
  • grâu - 9,843 de milioane de tone (în februarie - 107 mii tone);
  • orz - 1,827 de milioane de tone (9 mii tone);
  • secară - 12,8 de mii de tone (0,1 mii tone);
  • porumb - 15,68 de milioane de tone (362 mii tone).
Exportul total de făină ucraineană, la data de 3 februarie, s-a ridicat la 85 de mii de tone (în februarie - 1,9 mii tone).

De cealaltă parte, fermierii din UE, afectați de fluxul necontrolat de cereale ucrainești, care vin și cu un preț mai mic, protestează și solicită restabilirea taxelor vamale.

În Polonia, agricultorii au blocat timp de două zile granița cu Ucraina și au solicitat „suspendarea pentru următoarea perioadă a Acordului Verde, cu toate consecințele sale, pentru a egala șansele și competitivitatea agriculturii poloneze”. Manifestațiile nu s-au soldat însă cu succes.

Subiectul a fost recent discutat și la Bruxelles. Miniștrii agriculturii din UE s-au întrunit pentru a decide anumite schimbări ale reglementărilor privind exportul produselor agricole din Ucraina, inclusiv restabilirea cotelor de import. Nici aici nu s-a luat nici o decizie.

În 2021, Ucraina a recoltat o cantitate record de cereale, 86 de milioane de tone, dar sectorul a fost afectat în urma invaziei Rusiei.
 
loading ...