TRANS OIL A MAJORT PREȚUL DE CUMPĂRARE PENTRU SEMINȚELE DE FLOAREA-SOARELUI

04 apr 2024
Fabricile de ulei din cadrul grupului de companii Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi) au majorat, începând cu 2 aprilie 2024, cu 4-5% preţurile de achiziţie a seminţelor de floarea-soarelui, scrie Mold-street.

Se întâmplă chiar a doua zi după şedinţa din 1 aprilie, organizată de conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în frunte cu vicepremierul Vladimir Bolea, la care au participat atât proprietarul grupului Trans Oil, Vaja Jhashi, cât şi lideri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor, inclusiv Alexandr Slusari, directorul asociaţiei Agrocereale, Iurie Rija şi alte persoane din domeniu.
 
Astfel, preţul unei tone de seminţe de floarea-soarelui achiziţionate de Floarea Soarelui din Bălţi a ajuns la 7.050 lei, faţă de 6.754 lei anterior, adică avem o creştere cu 4,4%.
 
Fabrica Trans Oil Refinery din Ceadîr Lunga oferă un preţ de 7.240 lei, comparativ cu 6.947 lei în martie, iar Danube Oil Company din portul Giurgiuleşti – 390 de dolari, cu 20 de dolari sau 5,4% mai mult decât era.
 
Stela Ostroveţchi, directorul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, a explicat pentru Mold-Street.com că majorarea preţului de achiziţie survine după ce compania a reuşit să vândă o anumită cantitate de ulei vegetal în Egipt. Această ţară a devenit în ultima perioadă una dintre principelele pieţe de desfacere pentru uleiul vegetal din Republica Moldova.
 
Amintim că două din cele trei fabrici de procesare a seminţelor de floarea-soarelui ale grupului Trans Oil staţionează deja de două săptămâni, drept motiv fiind invocat faptul că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina.
 
De cealaltă parte, autoritățile, dar și reprezentanții Asociației Forța Fermierilor spun că agricultorii de la noi pot asigura volumul suficient de semințe necesar fabricii, doar că la un preț mai mare decât vrea producătorul de ulei.
 
Potrivit datelor anunţate de videpremierul Vladimir Bolea, stocurile de seminţe de floarea soarelui la producătorii agricoli din Republica Moldova sunt de circa 60.000 de tone, în timp ce anterior MAIA vorbea de o cifră de şase ori mai mare – 350.000 tone.
 
loading ...