Depozitarea
După ce s-a uscat tăietura, bulbii de usturoi pot fi puși la iernat, așezați într-o lădiță. Cele mai bune condiții pentru păstrare se vor găsi în locurile bine aerisite, fără umezeală, cu temperaturi pozitive ce nu vor depăși 15 grade Celsius. Dacă doriți să păstrați ceapa și usturoiul cu tot cu cozi, atunci le puteți împleti în funii sau mănunchiuri. Important e să păstrați doar bulbii perfect sănătoși.O variantă ar fi păstrarea cepei și usturoiului întinse pe jos, într-un singur strat, pe saci sau hârtie groasă. În cazul în care îngheață, ceapa și usturoiul se lasă pe loc până când se dezgheață și, dacă nu sunt prea moi, se consumă. Trebuie verificate periodic pentru a îndepărta măciuliile stricate.
Dacă usturoiul va fi păstrat într-o încăpere cu temperatura prea mare și cu umiditatea aerului prea mică, acesta se va usca. Iar dacă în încăpere este cald și umed, usturoiul se va îngălbeni. În caz de umiditate prea mare, usturoiul va putrezi.
Grădinarii experimentați recomandă
După ce ați recoltat culturile de vară de ceapă și usturoi, pregătiți terenul pentru culturile de toamnă. Afânați bine solul cu un prășit adânc și, dacă aveți posibilitate, îl puteți trata cu îngrășăminte naturale.Pentru material de plantat alegeți arpagic de ceapă, bulbi de usturoi (căței), care trebuie să fie sănătoși, fără codițe și frunze. Perioada optimă de înființare a culturilor de toamnă este 10-20 octombrie pentru ceapă și 10 septembrie – 30 noiembrie pentru usturoi, dar aceasta variază în funcție de condițiile meteo.
Cu ajutorul unui bat puneti bulbii la o distanta de 10 cm pe rand si 15 cm intre randuri la ceapa si 5-6 cm distanta pe rand, cu 10 cm intre randuri la usturoi. Bulbul se pune cu radacina in jos dupa care se preseaza aproximativ 1 cm, pamantul se niveleaza cu o grebla si se uda bine. Pentru a feri de inghet se face mulcirea culturii. Astfel, odata cu topirea zapezii si primele raze de soare, veti avea in gradina cozi de ceapa si usturoi verde.
Sursa: Biz