Cancerul bacterian al tomatelor - Diagnosticarea bolii
Simptomatologia este foarte complexă, cu manifestări ale bolii la partea aeriană a plantelor, în timp ce sistemul radicular nu prezintă simptome caracteristice.În funcție de țesutul atacat se deosebesc două feluri de simptome;
- simptome vasculare care se referă la ofilirea plantelor, necrozarea vaselor conducătoare și rănile deschise (ulcerații – „cancere”)
- simptome locale ce cuprind arsura frunzelor, petele „ochi de pasăre” pe fructe și pete în jurul cavității pedunculare
Citește și: FRUNZE GALBENE ȘI PĂTATE LA TOMATE
Simptomul dominant în toate culturile de tomate din spațiile protejate, infectate natural cu această bacterie îl constituie ofilirea plantelor. Acest simptom apare lent în perioada înfloritului, odată cu creșterea temperaturii în sol (peste 20ºC). Ofilirea apare de regulă la frunzele de la baza plantelor printr-o răsucire a foliolelor în sus, plasate pe o singură parte a frunzei, când axul foliar se curbează, având concavitatea spre foliole ofilite. Faza durează un timp destul de scurt, după care întreaga plantă este cuprinsă de ofilirea rapidă și generalizată.
Secționând tulpina sau axul foliar în regiunea în care se manifestă ofilirea, se poate observa o ușoară îngălbenire la vasele conducătoare. Cu timpul, vasele conducătoare ale organelor atacate au o culoare galbenă – brunie sau se brunifică complet, iar țesutul medular se macerează și se colorează în galben până la brun-roșcat.
La umiditate atmosferică ridicată (peste 85%), în spațiile protejate, pe tulpini, petiol și nervurile frunzelor apar dungi alungite, cenușii negricioase în dreptul cărora țesuturile se dezorganizează și crapă, formându-se răni deschise (ulcerații –„ cancer ”) pe unde bacteria poate exsuda cu ușurință.
Citește și: PĂTAREA LA TOMATE
Arsura frunzelor apare sub forma unor pete „opărite”, de culoare verde-proaspăt, ce conțin o abundență masă bacteriană.
În cazul infecțiilor sistemice, florile în general avortează, însă cele care rămân dau fructe infectate care se dezvoltă încet, rămân mici, deformate, se coc prematur „se scutură” cu ușurință din inflorescență, iar sămânța este brunificată.
La infecțiile externe, în special la culturile de tomate în câmp, se observă pe fructe petele „ochi de pasăre” – pete de culoare albă, apoi capătă o culoare brună, formă lenticulară sau rămân rotunde și cu o aureolă albă sau gălbuie. Acesta este simptomul caracteristic sub care se manifestă această bacterie.
Cancerul bacterian al tomatelor - apariția și răspândirea bolii
Semințele și solul reprezintă sursele primare de infecție și, respectiv, căile de transmitere ale bacteriei de la un an la altul.Răspândirea bacteriei este asigurată prin lucrările de întreținere: copilit, defoliat, cărnit, fertilizările extraradiculare, chiar și tratamentele foliare cu insecticide pot să vehiculeze patogenul de la zonele atacate (focare de infecție), către zonele neatacate, lărgind astfel suprafața atacată.
În câmp, precipitațiile însoțite de vânt au un rol important în vehicularea bacteriei în cultură.
Citește și: DE CE CAD FRUCTELE MICI LA TOMATE?
S-a constatat că fertilizările cu azot (fără ca în prealabil să se efectueze o analiză agrochimică care să justifice necesitatea acestor fertilizări), pot determina creșteri vegetative abundente, luxuriante, chiar favorizând apariția și evoluția ofilirii bacteriene a tomatelor.
Cancerul bacterian al tomatelor - Măsuri de prevenire și combatere
Măsurile de prevenire și combatere pentru acest patogen sunt deosebit de dificile și se referă la respectarea cu strictețe în totalitate a unui complex de măsuri:- dezinfecția chimică a solului în solarii cu produse pe bază de Metam sodiu cu respectarea fluxului tehnologic de aplicare; lucrarea se aplică pe locații unde se practică monocultura de peste 5-6 ani și unde s-au semnalat plante atacate cu acest patogen dar și plante atacate de alți patogeni de sol (ciuperci și bacterii);
Metode de dezinfecție a semințelor de tomate:
- dezinfecția termică a semințelor cu apă caldă la 53ºC timp de 1 oră;
- dezinfecția chimică a semințelor prin vacum – infiltrație;
Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA TOMATE
Alte recomandări:
Având în vedere că primele semnale de manifestare a bolii încep să apară după 4-5 săptămâni de la plantare (când temperatura în sol este peste 20ºC), trebuie întârziate lucrările în verde, respectiv lucrarea de copilot. În continuare, urmărim cultura de tomate în solarii pe o perioadă de 4-5 zile cu zile senine, pe turgescență la plante; zilnic, pe rândul de plante de efectuat control fitosanitar, cu privire la apariția simptomului de ofilire la frunzele bazale ale plantelor.
Dacă există astfel de plante, de urmărit 1-3 zile, iar în caz că nu-și revin, trebuie îndepărtate din cultură. Locul liber va fi ocupat de copilii plantelor „vecine”; în caz contrar, dacă plantele „suspecte” vor fi menținute în cultură prin lucrările „în verde” de copilit, cărnit se va răspândi „bacteria în cultură”.
- aerisirea solariilor;
- prevenirea condensului pe frunze la culturile din solarii;
- fertilizări echilibrate cu îngrășăminte pe bază de azot;
- pentru limitarea infecției locale, atât la culturile de tomate din solarii (în special după lucrările „în verde”, când se produc răni la plante, dar și în câmp (când poate apărea simptomul caracteristic al atacului pete ”ochi de pasăre”- infecție locală), se vor efectua tratamente foliare cu produse cuprice pe bază de Hidroxid de cuprusau pe bază de Cupru metalic din Sulfat de cupru 0,75%.