PRIMA ASOCIAȚIE DE PROFIL DIN SECTORUL LEGUMICOL: ANLRM

11 dec 2023
Transformarea sectorului legumicol din Republica Moldova în unul competitiv și modern necesită investiții, tehnologii ușor accesibile și susținere din partea autorităților. Pentru a îndeplini aceste condiții, este nevoie de a ajusta politicile agricole la necesitățile reale ale producătorilor legumicoli. În prezent, în Republica Moldova nu există o formă organizatorică menită să acționeze în beneficiul acestora. Drept urmare, Federația Agricultorilor din Moldova, FARM în parteneriat cu Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a lansat inițiativa de creare a în acest sector - Asociația Națională a Legumicultorilor din Republica Moldova (ANLRM).
 
Pentru realizarea acestui obiectiv, în perioada decembrie-ianuarie, FARM organizează 11 Adunări Regionale, în următoarele centre raionale:
 
 • Edineț (cu participarea legumicultorilor din Edineț, Briceni, Ocnița),
 • Drochia (Dondușeni, Râșcani),
 • Soroca (Florești, Șoldănești),
 • Fălești (Glodeni, Sângerei),
 • Orhei (Telenești, Rezina),
 • Ungheni (Călărași, Nisporeni),
 • Chișinău (Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni),
 • Hâncești (Cimișlia),
 • Ștefan Vodă (Căușeni),
 • Cantemir (Cahul, Leova),
 • UTA Găgăuzia, Comrat (Taraclia, Vulcănești).
 
În cadrul evenimentelor, se vor discuta: situația actuală și evoluția sectorului legumicol, tendințele moderne în comerțul cu legume, oportunitățile cooperării legumicultorilor, altele. Datorită acestor activități, legumicultorii vor afla despre avantajele asocierii, procedura de formare a asociației și necesitatea de implicare activă a legumicultorilor în acest proces. În același timp, această campanie națională de mobilizare a legumicultorilor are menirea de a explica cât de importantă este autoorganizarea legumicultorilor în soluționarea problemelor, participarea la elaborarea politicilor agricole și dezvoltarea sectorului.
 
Totodată, la finalul activităților, participanții celor 11 Adunări Regionale vor delega reprezentanți în Grupul de Inițiativă Națională ce are sarcina de a studia practicele de succes în asocierea de profil a producătorilor, elaborarea conceptului și actelor de constituire a asociației și convocarea adunării de formare a Asociației Naționale a Legumicultorilor din Republica Moldova.
 
Evenimentele vor fi facilitate de specialiști din domeniul economic, agricol, juridic și dezvoltarea afacerilor. Aceștia vor veni cu exemple și soluții concrete care pot fi puse în practică, urmând experiența statelor europene și respectând legislația și conjunctura socio-economică a Republicii Moldova.
 
În cadrul evenimentelor, vor fi prezenți și reprezentanții Direcțiilor Agricole Regionale, așa cum inițiativa de crearea a ANLRM este susținută de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
Reprezentarea intereselor producătorilor de legume în fața autorităților locale, centrale și naționale, îmbunătățirea cadrului legislativ și dezvoltarea unui mediu prielnic pentru transformarea businessului cu legume, atragerea de programe și surse de finanțare internaționale, prețuri mai bune pentru inputurile agricole, acces la tehnologii avansate, schimb de bune practici, acces la piețe externe și creșterea puterii de negociere etc. Identificarea nevoilor, dar și a soluțiilor potrivite, poate fi posibilă doar prin crearea unei forțe unificate.
 
Pentru informații adiționale, vă rugăm să ne contactați la nr 062102916 - Laura Grigore, specialist în comunicare și relații cu publicul, FARM sau la adresa de email lgrigore@agrofarm.md.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...