SOIUL DE PRUN TOP HIT: Caracteristici, particularități de cultivare

18 mar 2024
Top Hit este un soi de prun remarcabil, datorită caracteristicilor sale: prunele sunt foarte mari, greutate de 50-65 g, au o aromă excelentă, sunt de formă ovală, culoare albastră brumată, rodire abundentă. Pulpa este fermă și zemoasă, fără aderență la sâmbure.
 
Este un soi cu epoca de recoltare târzie, cu o creștere viguroasă, rezistent la Plum Pox. Este un soi bine adaptat pentru producția comercială de fructe datorită constanței cu care produce fructe, dar și depozitării bune. Se recomandă rărirea fructelor înainte de maturitate, pentru a îmbunătăți dimensiunea și calitatea generală a culturii rămase.
 
Instrucțiuni de plantare
Se poate cultiva pe aproape orice tip de sol. Distanța dinntre rânduri trebuie să nu fie mai mică de 4-4 m, pentru a asigura spațiul de lumină necesar. Pe solurile cu fertilitate naturală ridicată, distanțele de plantare trebuie mărite, deoarece pomii cresc mai voluminoși.
 
Groapa de plantare să fie potrivită pentru rădăcini aproximativ de 60*60. Fasonarea rădăcinilor se face pentru împrospătarea secțiunii la rădăcinile de schelet mai groase de 3-4 mm, rădăcinile subțiri, se scurtează la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la bază, pentru a stimula apariția altora noi.
 
Se mocirlesc rădăcinile pentru stimularea de noi rădăcini și vindecarea celor rănite, se plantează imediat. Se așază pomul cu rădăcinile răsfirate în gropile făcute anterior astfel încât altoiul să rămână deasupra solului și se pune pământ mărunțit.
 
Se scutură ușor pomul pentru ca pământul să pătrundă bine între toate rădăcinile, se tasează, apoi continuăm să punem pământ și tasăm până ajungem la nivelul solului. Se udă, se tasează apoi se face un mușuroi larg în jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile de ger.
 
Atenție: dacă toamna nu s-a făcut tăierea de formare a coroanei atunci primăvara pomii fructiferi se scurtează la înălțimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita creșterea excesivă a pomului.
 
Sursa: Agrodenmar 
loading ...