ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022
Ziua mondială a albinelor este o dată recunoscută la nivel internațional de Organizația Națiunilor Unite și sărbătorită în fiecare an pe 20 mai. Această zi a fost aleasă în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, iar data reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu acest prilej, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, a menționat: Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii.

Sărbătoarea a fost marcată în acest an și de Școala Profesională Bubuieci, acolo unde tinerii învață meseria de apicultor.

Am fost astăzi la Școala Profesională Bubuieci care a marcat interesant această sărbătoare. Au organizat o expoziție de figurine din ceară, au desfășurat o degustare de miere și o masă rotundă la care am discutat cu viitorii apicultori despre importanța acestei meserii, a declarat pentru Agromedia, Andrei Zagareanu, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.

Potrivit președintelui ANARM, în ultimii 10 ani, interesul pentru apicultură a crescut semnificativ în Moldova, mai ales în rândul tinerilor antreprenori.

În ultima perioadă, se observă un interes sporit față de apicultură. În special, tinerii care se întorc acasă din țările europene, aleg să deschidă o afacere în apicultură. Și, din câte vedem, le iese bine, afacerile lor sunt profitabile. Pentru comparație: ceva timp în urmă, apicultorii aveau 100, maxim 200 de familii de albine. În prezent, cei care își doresc o afacere profitabilă, se orientează la o prisacă cu un număr de câteva sute de familii, chiar și până la o mie de familii de albine, a menționat Andrei Zagareanu.

În întreaga lume, ziua albinei este marcată prin diverse evenimente care presupun: plantarea semințelor de flori sălbatice (din care albinele produc nectar), și cultivarea plantelor în grădină care nu au nevoie de multă apă sau chimicale speciale pentru a crește; întâlniri cu apicultorii locali care povestesc oamenilor despre meșteșugul de a face miere.

Potrivit ANARM, în Republica Moldova, activează peste 7.000 de apicultori, cu un efectiv de 260.000 familii de albine, care practică apicultura fie ca hobby, fie ca business.  Anual, în Moldova se produce circa 6.000 tone de miere.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

VAROOZA ALBINELOR. Tratament cu acid formic și alte substanțe active recomandate

30 jun 2022

POLENUL – REGULI DE RECOLTARE, CONDIȚIONARE ȘI PĂSTRARE. Când este interzis să punem colectoarele în stup?

27 jun 2022

VOTAT! Apicultorii vor fi anunțați despre aplicarea produselor fitosanitare cu 48 de ore înainte

10 jun 2022

PRODUCȚIE BOGATĂ ȘI CALITATIVĂ LA MIEREA DE SALCÂM. Situație incertă, însă, la capitolul export

08 jun 2022

ION RUSU: „Peste 5 ani, vreau să ajung la un număr de 100 de familii de albine”. Aflați povestea tânărului apicultor

06 jun 2022
Știri recomandate

„CORIDOR VERDE” PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA, PRIN SATUL PALANCA

15 jun 2022

UCRAINA ÎȘI RESTABILEȘTE CU SUCCES EXPORTUL DE PRODUSE LACTATE. În mai, a exportat cu 59% mai mult unt decât în aprilie

15 jun 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

EGIPTUL, INTERESAT DE PRODUSELE MOLDOVENEȘTI: porumb, grâu, semințe de floarea soarelui, ulei, fructe uscate, fructe proaspete

19 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”

Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți aici

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți aici

loading ...