Manifestare clinică
- pe oglinda și fundul stupului sunt larve moarte, uscate și mumificate
- puietul moare în stadiu de larvă și preninfă
- culoarea puietului atacat este albă, gri sau negricioasă
- fagurele produce un sunet caracteristic când este scuturat
- boala preferă puietul de trântori fără a ocoli totuși și pe cel de albine lucrătoare.
Răspândire și frecvență de apariție
- rătăcirea albinelor sau furtișag,
- schimbul de faguri,
- folosirea de unelte și utilaje (inclusiv stupi) contaminate, etc.
Prevenire și combatere
La apariția puietului varos stuparii au o contribuție decisivă. Familiile slabe, umiditatea crescută în stup, polenul umed, cuibul lărgit fără discernământ, sunt factori favorizanți. În literatura de specialitate se afirmă ca puietul varos ar fi o „boală secundară”, și că apariția are o frecvență crescută la familiile atacate de varooza. Practic puietul varos „nu se dezvoltă în țesutul larvelor sănătoase”.Tratament Puiet Varos
Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova recomandă tratamentul cu Micocidin şi Codratin. În funcţie de mărimea populaţiei de albine şi de intensitatea infecţiei se administrează câte 100-150 g Micocidin, prin împrăştiere cu mâna peste rame. Tratamentul se repetă de 3-5 ori, primele două tratamente făcându-se la interval de 3-4 zile, iar ultimele la 7 zile. Dacă infecţia este gravă se poate administra şi sub formă de sirop (1 kg Micocidin la un litru de apă), de 3 ori, câte 250 ml, concomitent cu primele trei administrări de Micocidin pulbere.Codratinul se poate administra fie amestecat cu zahăr pudră în proporţie de 25 g la un kg zahăr, fie dizolvat în soluţie de zahăr (30 g zahăr la un litru apă), în proporţie de 25 g preparat la un litru soluţie. În funcţie de mărimea familiei de albine şi intensitatea infecţiei, se administrează 100-120 g preparat diluat în zahăr pudră, cu mâna sau cu o sită printre rame, peste albine.
Tratamentul se aplică de 4-5 ori, primele două tratamente la interval de 3 zile, ultimele la interval de 5-7 zile.
Când infecţia micotică este mai intensă, concomitent cu pudrarea se administrează câte 250 ml sirop cu Codratin în hrănitor.
Se recomandă ca acest produs să nu se administreze în timpul culesurilor principale, iar fagurii goi de la rezervă, din stupinele infectate, înainte de a fi introduşi în stup, să fie aspersaţi sau stropiţi cu o soluţie de zahăr cu Codratin şi lăsaţi să se usuce.
Tratamentul se aplică la primele semne de boală sau în stupinele care în anul precedent au avut micoză înainte de apariţie. Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Apicultură, producătorul acestui medicament, mai recomandă ca în situaţia în care după vindecarea clinică apar din nou factori favorizanţi dezvoltării micozelor, să se intervină cu una sau două administrări cu Codratin pentru a preveni recidiva.
În cazul în care în stupină apare odată cu această boală şi loca americană sau europeană, în Codratinul diluat cu pudră de zahăr se adaugă 2,5 g teramicină sau oxitetraciclina, se omogenizează şi se presară printre rame, peste albine, respectând acelaşi protocol ca şi în cazul micozei.
De asemenea schimbarea mătcii familiilor bolnave este o măsură recomandată pentru eradicarea bolii.