Cu 25 - 30 zile înainte de începerea montei, caprele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri bogate în proteină, substanţe minerale şi vitamine (A şi E). Această hrănire stimulativă influenţează în mare măsură declanşarea căldurilor, ovulaţia şi sporirea principalilor indici de reproducţie. În primele 60 de zile de gestaţie fetusul realizează circa 8-10% din greutatea la naştere, fapt pentru care în această perioadă se asigură necesarul de hrană pentru întreţinerea funcţiilor vitale.
În a doua parte a gestaţiei se impune suplimentarea raţiei cu cel puţin 20%, pentru stimularea procesului de dezvoltare şi creştere a fetusului. Subnutriţia din această perioadă influenţează negativ greutatea iezilor la naştere, vitalitatea şi producţia de lapte în prima lună de lactaţie. Normele de hrană pentru capre în perioada de gestaţie şi lactaţie sunt redate în tabelul 80.
Citiți și: CU CE HRĂNEȘTI ȘI CUM ÎNGRIJEȘTI CAPRELE ÎN CONDIȚII DE CASĂ
Alimentaţia caprelor adulte în sezonul de vară se bazează pe nutreţurile verzi de pe păşuni naturale, frunze şi lăstari. Pentru rasele perfecţionate cu o producţie medie de peste 600 1 lapte pe lactaţie se pot utiliza pajişti cultivate şi valorificate parcelat sau sub formă cosită şi administrată la adăpost. Trecerea de la regimul de stabulaţie la nutreţul verde se face treptat, în 4-5 zile, timp în care tainul de dimineaţă trebuie alcătuit din fân sau paie, după care se trece la păşunatul total. Caprele adulte consumă 9-10 kg nutreţ verde pe zi, suficient pentru producerea a 2,5-3 1 lapte pe zi. Pentru producţii mai mari este necesară suplimentarea cu nutreţuri concentrate 200-300g (50 % porumb şi 50 % tărâţe).
Toamna, tranziţia la alimentaţia de iarnă se poate face prin păşunare până târziu pe resturile vegetale rămase în câmp. În timpul iernii, în raţia caprelor se utilizează:
- 1-1,5 kg fân,
- 1-2 kg rădăcinoase, 2-3 kg nutreţ însilozat
- 0,5-1 kg vreji de mazăre, paie de ovăz, frunzare.
Suplimentarea cu nutreţuri concentrate se face în a doua jumătate a gestaţiei şi în lactaţie. Amestecul de concentrate se administrează în cantitate de 0,3-0,5 kg pe zi în funcţie de producţia de lapte. Porumbul siloz, rădăcinoasele, dovlecii şi tărâţele sunt recomandate pentru stimularea producţiei de lapte. Fânurile de leguminoase se recomandă să se administreze în ultimile două luni de gestaţie şi prima parte a lactaţiei.
Pentru obţinerea unor indici superiori de reproducţie la capre şi a unei vitalităţi sporite a iezilor este necesară o pregătire corespunzătoare a caprelor de reproducţie. Pregătirea trebuie să se efectueze cu circa 25-30 zile înaintea sezonului de montă pe păşuni de bună calitate, la care se mai adaugă şi un supliment de 200-300 g concentrate, mai ales caprelor slăbite.
Citește și: ALIMENTAŢIA IEZILOR ŞI A TINERETULUI CAPRIN
Cu aproximativ două săptămâni înainte de fătare nutreţurile însilozate şi rădăcinoasele se reduc la circa 1/3 din cantitatea totală. În perioada de gestaţie se exclud din hrană nutreţurile îngheţate, mucegăite care pot provoca avorturi. După fătare, la un interval de 1-1,5 ore se administrează apă călduţă cu tărâţe. În următoarele două, trei zile se administrează nutreţ de bună calitate şi în cantitate redusă, de preferat fân de leguminoase şi amestec de concentrate sau eventual masă verde, în funcţie de sezon. De asemenea, trebuie administrată sarea sub formă de bulgări şi apa potabilă.
Raţia zilnică a caprelor se administrează în două sau trei tainuri, în funcţie de starea lor fiziologică. Fânul se administrează după mulgere, iar concentratele de două ori pe zi, dimineaţa şi seara în amestec cu nutreţuri însilozate şi sfeclă tocată. În general, cantitatea de apă trebuie să fie de 3-4 ori mai mare decât cantitatea de substanţă uscată îngerată, respectiv de de 3-6 kg pe zi. Adăparea se face de două ori pe zi iarna şi de trei-patru ori vara.
Bibliografie: Alimentația animalelor. Aurel Şara, Mihai Benţea