În perioada de repaus, alimentaţia ţapilor este asemănătoare cu a caprelor, fără adaos de concentrate. În cazurile în care nutreţurile sunt de calitate mediocră, raţia se completează cu 100-200 g/cap/zi nutreţuri concentrate constituite în principal din cereale.
Pentru perioada de montă cel mai indicat este fânul de leguminoase, 2-2,5 kg, iar dintre suculente morcovii 1-1,5 kg/cap/zi. Cu 6 săptămâni înainte şi în sezonul de montă suplimentul de concentrate va fi de 300-600 g/cap/zi în funcţie de starea de întreţinere şi intensitatea montei.
În amestecul de concentrate intră uruielile de orz, ovăz, tărâţe de grâu şi şroturile. Pentru ţapii de reproducţie se recomandă următoarele raţii:
Vara
- Nutreţ verde - 6,0 kg
- Fân - 0,5 kg
- Ovăz - 0,3 kg
- Alte concentrate - 0,2 kg
Iarna
- Fân de graminee - 1,5 kg
- Sfeclă furajeră - 2,0 kg
- Ovăz - 0,5 kg
- Paie - la discreţie
Raţia ţapilor trebuie să aibă un conţinut limitat în fosfor (2,5 g/kg S.U.), deoarece aceştia sunt foarte sensibili la litiaza urinară care poate perturba puternic activitatea lor sexuală. Din aceste motive 500 g cereale/cap/zi pare să fie cantitatea maximă admisă la această categorie.