BOALA TRANSMISĂ DE CĂPUȘE LA OI. Babesioza: simptome, tratament

16 aug 2023
Babesioza ovină este o boală parazitară, caracterizată prin evoluție sezonieră, care apare mai mult vara, în strânsă legătura cu existența căpușelor care au rol de vector. Boala mai este denumită popular „cârceag“ și se produce prin parazitarea intraeritrocitară de către babesii care se dezvoltă, ajung la maturitate și se înmulțesc în celula gazdă. Căpușele infestate cu babesii contaminează sângele animalului și favorizează declanșarea bolii.
 
Simptome ale infecției
Din punct de vedere clinic, evoluția bolii poate fi supraacută, acută și cronică. În forma supraacută, boala evoluează de la câteva minute până la 4-5 ore, cu mortalitate în procent de 100% și imposibilitatea unei intervenții terapeutice. Oile cad, scot gemete și mor în decubit. În cazul în care oile nu mor fulgerător în 3-4 ore, se poate constata și hemoglobinurie caracterizată prin urină de culoare cafenie. Animalul moare prin asfixie din cauza anemiei.
 
Citește și: RASA OLANDEZĂ DE OI FRIZA

În forma acută, cel mai des întâlnită, animalele suferă de hipertermie, dar cu perioade de scădere a febrei în raport direct proporțional cu numărul paraziților intraeritrocitari. După această perioadă, temperatura corporală rămâne crescută timp de 4-5 zile, cu risc mare de mortalitate în această fază. Oile bolnave sunt abătute și își pierd pofta de mâncare.
 
După 3-4 zile de boală, se instalează anorexia (lipsa poftei de mâncare), timp în care oile beau foarte multă apă. Pot apărea semne paralitice, mai ales la nivelul trenului posterior, oile stau culcate, iar ridicarea de la sol se face cu mare greutate, scoțând gemete și scrâșnind din dinți, decubitul este costal cu capul întins pe gât. Se observă afecțiuni musculare manifestate prin tremurături. Mucoasele sunt congestionate (roşietice), ulterior devin anemice, iar uneori mucoasa conjunctivală poate fi colorată subicteric (gălbui). Urina se modifică și capătă culoare roșiatică la 3-4 zile după infestare și poate deveni cafenie, intensitatea culorii depinzând de numărul de paraziți.

Citește și: BONITAREA OVINELOR
 
Din punct de vedere clinic, babesioza poate fi confundată cu afecţiuni care însoţesc febra: anemie, hemoliză, icter, urina roşie. De aceea, confirmarea se face prin examen microscopic printr-un frotiu din sânge integral, de preferat din capilarele din vârful urechilor sau din coadă sau postmortem, prin amprente din miocard, organe precum rinichi, ficat, plămâni, creier.
 
Cum acționează boala asupra organismului ovinelor?
În stabilirea diagnosticului, un rol principal îl au datele epizootologice. Boala este strâns legată de sezon și poate evolua din luna mai până în noiembrie. Leziuni importante în vederea stabilirii diagnosticului sunt reprezentate de splina mărită şi friabilă, un ficat umflat, vezica biliară extinsă care conţine bilă vâscoasă granulară, congestii, rinichi de culoare închisă, anemie şi icter generalizat. Creierul şi inima pot avea congestii şi hemoragii.
 
Citește și: 8 CELE MAI RENTABILE RASE DE OI

Tratament
În tratamentul babesiozelor se utilizează produse ce conțin substanța activă dipropionat de imidocarb. 0,25-0,5 ml/10 kg greutate corporală, în funcție de gravitatea bolii, administrat subcutanat sau intramuscular.
 
Sursa: Revista Ferma
 
loading ...