RASA DE OI ȚURCANA: Rezistentă, ușor de întreținut și profitabilă

22 aug 2023
Rasa de oi țurcană este una din cele mai vechi rase de oi din România. Este recunoscută pentru rezistența la boli, costurile mici pentru hrană, carnea de calitate superioară și adaptabilitatea la condițiile climatice.
 
Există mai multe tipuri de oi țurcane: oi țurcane albe (bele), oi bucălăi, oi oacheșe, oi brezate și oi mărcușe. Oile au o constituție robustă și o pronunțată mobilitate. În iernile blânde pot fi hrănite doar pe pășune.
 
Această rasă oferă o producție mixtă de carne, lapte și lână. Femelele pot ajunge la greutatea de 35-55 kg, iar masculii la aproape 80 kg. Deși cantitatea de carne este mică în raport cu greutatea corpului, carnea țurcanelor este foarte apreciată în țările arabe.
 
Oile țurcane dau până la 140-160 l de lapte pe sezon, perioada de lactație durând 150-200 de zile. Producția de lapte variază mult individual. În zona montană, sunt mai productive decât oile țigăi.Citește și: RASA OLANDEZĂ DE OI FRIZA
 
Lâna aspră, sub forma de șuvițe ascuțite cu lungime medie de 20-21 cm, este de calitate inferioară. Un animal oferă anual 2-3,5 kg de lână, care este folosită pentru țesutul covoarelor. În Moldova, această rasă este crescută și pentru pielicica de miel tânăr.
 
Țurcana: Adaptabilitatea la mediu
Este o rasă robustă, remarcabil de bine adaptată la vreme rea datorită blănii sale foarte rezistente la apă și capacității de a parcurge distanțe lungi în căutarea furajului. Rasa este, de asemenea, foarte rezistentă la boli. În toamnă, dezvoltă 5-10 kg de depozite interne de grăsime, care sunt folosite ca rezerve de energie în timpul iernii și în perioada de uscăciune. Costurile de hrănire pe timp de iarnă sunt de obicei de 2-3 ori mai mici în comparație cu rasele cu lână fină.
 
Țurcana: Producția de lapte
Lapte: în 220 de zile de lactație se obține o producție medie de 100 ± 40 kg pentru primiparale și 150 ± 50 kg pentru pluriparale. Procentul de grăsime este de 7-8% și 6% în proteină în lapte. Laptele este foarte bun pentru feta, iaurt, brânză elvețiană, brânză pentru pizza.
  • Producție lapte oaie țurcana la prima fătare: aproximativ 120 litri pe an
  • Producție lapte oaie țurcana la a 2-a fătare: aproximativ 170 litri pe an


Citește și: BONITAREA OVINELOR

Țurcana: Producția de carne
Carne: mieii nou-născuți cântăresc 3-4 kg și apoi greutatea lor crește după cum urmează: 9-10 kg (mieii de 30 de zile), 20-25 kg (mieii de 90 de zile), 30 kg (mieii de 150 de zile). Mieii de lapte cu hrănire suplimentară de la vârsta de zece zile ajung la 15-17 kg la 45 de zile, câștigând 150-275 g zilnic. Dacă sunt asigurate cele mai bune condiții, mieii înțărcați la 2,5-3 luni și îngrășați intensiv ajung la 40-47 kg la vârsta de 7 luni.
  • Greutate miei la fătare: 3,5kg
  • Greutate miei la 90 zile: 20-25kg
  • Greutate miei la 150 zile: 30kg
  • Greutate miei la 7 luni: 45kg
Spor de creștere zilnic la miei: medie 200g
 
Sursa: Agricultura la costum
loading ...