Cumpărătorii se plâng că sunt prea mari, producătorii spun că și așa le mențin la limita de jos. Vorbim despre prețurile pentru carnea de miel – cel mai solicitat produs pentru masa de Paște. În medie, anul acesta, mielul de Paște costă între 100 - 130 de lei/kg la nordul țării și poate ajunge și până la 150 de lei/kg la Sud. Prețurile nu sunt mult mai mari față de anul trecut, deși iarna a fost una cu multe cheltuieli, susțin oierii.
Tudor Grâu, crescător de oi din satul Recea, raionul Râșcani spune că sezonul mieilor la stâna sa a început din 15 martie. O mare parte dintre ei i-a vândut deja cumpărătorilor angro la prețul de 100 de lei/kg. Acum, când prețul este puțin mai mare, nu prea mai are ce vinde deja.
Piața din Bălți era plină și am fost nevoit să-i vând mai ieftin, unii cumpărători chiar și cu 90 de lei/kg vor să le dăm mieii. Eu iernez animalele de la 15 noiembrie, nu prea avem pășuni. Iarna am trecut-o foarte greu, siloz nu prea am avut. Am cumpărat foarte mult nutreț. Căutăm unde găsim mai ieftin, acum luăm cu 4,5 – 5 lei/kg.
Greu este și cu brânza, o dăm cu 100 de lei/kg, și chiar cu 90 de lei/kg. Ne străduim să menținem numărul de animale, chiar dacă nu prea avem cu cine munci, rămânem fără ciobani, spune fermierul.
Marcela Bratu, cunoscuta producătoare de Cavarma de la sudul Moldovei, satul Slobozia Mare, raionul Cahul susține că mioarele sale au iernat bine, sănătoase și au miei numai buni pentru masa de sărbători. Urmează perioada când așteaptăm cei mai mulți cumpărători.
Cumpărătorii deja își fac simțită prezența. La Sud, kilogramul de carne de miel începe de la 120 de lei/kg, până la 150 de lei/kg. Fiecare își pune prețul. Prețuri mai mari au comercianții, nu crescătorii. Ei vor să cumpere carnea de la noi cu 90-100 de lei/kg. Și cel mai mult aici are de suferit consumatorul. Noi ne străduim totuși să avem acces direct la consumator. Pentru asta suntem prezenți la târgurile de weekend, care se organizează la Chișinău. De asemenea, vom fi și în preajma sărbătorilor pascale.
Lucrăm mai mult cu persoane fizice, dar nu ezităm să colaborăm și cu persoane juridice. Deși avem experiențe și cu unele magazine, este mai complicat pentru noi ca începători. Ei au cerințe mari cărora noi nu ne permitem încă să le facem față.
Regretabil este și faptul că nu putem beneficia de subvenția pe cap de animal. Am depus actele, dar am fost refuzați pentru că stâna noastră se află în intravilan, nu extravilan, cum cere regulamentul de subvenționare. Pentru un crescător mic, aflat la început este mult mai complicat să iasă cu stâna în extravilan și să corespundă tuturor cerințelor. Anul este și el unul specific, dificil, cu secetă, război și imediat după pandemie. Din ce am semănat, nu am recoltat nimic, am cumpărat furajele. Dar noi ne străduim să nu ne dăm bătuți, susține Marcela Bratu.
Anul trecut, în preajma sărbătorilor de Paști, carnea de miel s-a vândut cu prețul de 100-120 de lei/kg.