CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

16 mai 2022
Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni informează despre confirmarea unui caz de infectare cu Gripă AVIARĂ (H5N1) în raionul Ungheni, transmite Agromedia, cu referire la news.ungheni.org.

Potrivit DTSA Ungheni, cazul a fost confirmat în data de 13 mai 2022, de către Laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), în probele recoltate de la pasările domestice din satul Rezina, comuna Manoilești, Ungheni.

Comisia Antiepizootică Excepţionale Ungheni a aprobat un plan de combatere și eradicare a acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare, privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare.

Drept urmare, structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi au fost informați despre apariția focarului de Gripă Aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, realizată de către o echipă de inspectori ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni, (cu raza de acoperire și a raionului Nisporeni), în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituții competente ale statului.

Proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului dat, vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor Hotărîrii guvernului 645/ 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

DTSA Ungheni solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibilele contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

De asemenea, Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CUM HRĂNIM VACILE DUPĂ FĂTARE PENTRU A PRODUCE CANTITATEA MAXIMĂ DE LAPTE?

17 jun 2022

PESTĂ PORCINĂ ÎN DOUĂ GOSPODĂRII DIN ȚARĂ. Unde, aflați AICI

31 mai 2022

CUM HRĂNIM CORECT PORCII PENTRU ÎNGRĂȘARE

27 mai 2022

S-AU GĂSIT CUMPĂRĂTORI PENTRU LÂNA MOLDOVENEASCĂ. Ce spun oierii despre prețul care li se oferă?

26 mai 2022

DE CE OLOGESC PĂSĂRILE? Cauze și remedii

23 mai 2022
Știri recomandate

„CORIDOR VERDE” PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA, PRIN SATUL PALANCA

15 jun 2022

UCRAINA ÎȘI RESTABILEȘTE CU SUCCES EXPORTUL DE PRODUSE LACTATE. În mai, a exportat cu 59% mai mult unt decât în aprilie

15 jun 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI

Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

loading ...