CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

16 mai 2022
Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni informează despre confirmarea unui caz de infectare cu Gripă AVIARĂ (H5N1) în raionul Ungheni, transmite Agromedia, cu referire la news.ungheni.org.

Potrivit DTSA Ungheni, cazul a fost confirmat în data de 13 mai 2022, de către Laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), în probele recoltate de la pasările domestice din satul Rezina, comuna Manoilești, Ungheni.

Comisia Antiepizootică Excepţionale Ungheni a aprobat un plan de combatere și eradicare a acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare, privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare.

Drept urmare, structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi au fost informați despre apariția focarului de Gripă Aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, realizată de către o echipă de inspectori ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni, (cu raza de acoperire și a raionului Nisporeni), în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituții competente ale statului.

Proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului dat, vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor Hotărîrii guvernului 645/ 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

DTSA Ungheni solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibilele contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

De asemenea, Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Ungheni solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.
 

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI

Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

loading ...