IEPURELE PITIC DE COMPANIE: Îngrijire corectă, hrană

02 jan 2024
Iepurii pitici sunt creați ca niște mutații spontane ale iepurelui domestic, ca animale de companie. Sunt ideali pentru că îi poți ține atât în casă, cât și în aer liber. Se procură foarte ușor tot felul de accesorii, deoarece sunt disponibile într-o mare varietate pentru buna creștere a iepurașilor.
 
Sunt animale de companie de 1,2kg, de diverse culori și cu diverse tipuri de blană. Crescătorii au dat naștere la câteva rase de iepuri pitici, astfel încât oricine să își găsească favoritul. Sunt prietenoși, se pot educa să își facă „toaleta” în locuri speciale, iar dacă sunt lăsați, participă la viața de familie.
 
La achiziționarea unui iepure pitic trebuie să fii foarte precaut și să-l cumperi din locuri sigure, deoarece doar așa poți avea certitudinea că aparține rasei dorite.

Citește și: IEPURELE CAP DE LEU – caracteristicile rasei, cum se îngrijește?
 

Îngrijirea corectă a iepurilor pitici

Cușca în care va locui trebuie să fie de minim jumătate de metru pătrat (100 x 50cm) . Poți să o faci chiar tu, însă au apărut deja în comerț și cuștile extra pentru iepurii pitici.

Accesorii: un vas din care să bea singur, cu supapa, un bol fix, dar poate fi și mobil - din care să mănânce - și un snop de fân.


 
Pe lângă acestea, poți adăuga o vizuină în care să se poată ascunde. Ca și „așternut”, pune-i așchiuțe și paie. Hrana lor trebuie să fie alcătuită din fân (hrana de bază!), semințe și verdețuri. Hrana care a fost special făcută pentru iepuri în scop de îngrășare trebuie evitată pe cat se poate pentru că nu este recomandată iepurilor pitici.
 
Amestecul de semințe recomandat este format din: orz, ovăz, grâu și floarea-soarelui. Fânul să fie fân de luncă, cu firul delicat, sau fân de lucernă fin. Ca verdețuri se recomandă morcovii, păpădia, merele etc. Ai grija ca animalul tău să aibă mereu apă la dispoziție!

Îngrijirea și sănătatea iepurilor pitici
Necesită îngrijire în funcție de lungimea blănii. Iepurii cu blana lungă trebuie pieptănați mai des. O dată pe lună este indicat să le verifici dinții și ghearele. Din când în când este necesar să le tai ghearele, uneori și incisivii. Ambele intervenții se pot efectua la medicul veterinar, însă dacă ești un stăpân priceput, le poți face și acasă. Iepurii sunt expuși la două boli infecțioase, însă există vaccin împotriva lor. Un medic veterinar le poate face ambele vaccinuri. Daca ții iepurele și în aer liber, este indicat să îl vaccinezi. Pentru a evita bolile, ai grijă la igiena animalului
 

Iepure pitic mascul sau femela ?

Dacă îți cumperi un singur iepure, nu contează sexul. Dacă, însă, dorești să cumperi doi, dar nu vrei o casă plina de iepurași, este de preferat să îți cumperi două femele din aceeași rasă.
 
Poți opta pentru amândoi, dacă castrezi masculul. Nu ține niciodată doi masculi în același loc. Iepurii trebuie aduși de la crescători la vârsta de 6 săptămâni, în nici un fel mai repede. Un crescător conștiincios va avea grijă să nu îi dea prea repede.



Iepurii pitici pot fi educați să meargă „la toaletă”
Dacă sunt educați, iepurii pitici se obișnuiesc repede cu „olița”, așa că le poți da drumul liniștit prin casă. Secretul constă în obișnuință. Este bine de știut că și iepurii sălbatici își desemnează un singur loc pentru „toaletă”, așa că nici pentru cei pitici nu este greu, fiind un lucru natural. Etapele de dresare sunt însă altele decât la o pisică.
Mulți stăpâni greșesc când, imediat după ce ajung acasă cu iepurașul, îi dau drumul prin casă. Își va marca instinctiv teritoriul, iar după aceea va fi mai greu să îl faci să înțeleagă că nu așa trebuie să procedeze.
 
Metoda corectă este să îl lași un timp în cușca lui, iar după ce observi că și-a desemnat un loc pe post de wc, să ii dai drumul prin casă. Este foarte important să îl lași să iasă singur și să nu îl scoți tu, pentru că atunci nu va mai ști sa intre singur la loc și astfel poți începe totul din nou.
loading ...